Nederlanders egocentrisch en individualistisch? Dat lijkt wel mee te vallen als je ziet hoeveel mensen zich bekommeren om anderen, hun leefomgeving of het milieu. Vierde deel van vijf portretten.

Dragqueen Donatella Vergatsie (al 32 jaar 18)

verzorgt als vrijwilliger optredens in verpleeg- en verzorgingstehuizen.

“We knallen er altijd vol in met een stampend Jordanees fuifnummer. Dat werkt goed. Vrolijkheid, lichtheid en gezelligheid brengen, daar gaat het ons om. Zo proberen we met onze act diversiteit voor ouderen op een luchtige manier bespreekbaar te maken.
Ik en mijn drie dragqueen-zussen komen op met onze moeder Victoria False. We vragen dan of er voor Victoria een plekje in het huis vrij is. Mensen reageren daar spontaan op. Sommigen zijn ook even stil, je ziet ze de wenkbrauwen fronsen: wat is dit voor gekkigheid? Maar meestal reageren ze positief. ‘Kom maar hij ons wonen hoor, schat!‘
Roze ouderen worden best wel gepest en soms gediscrimineerd door medebewoners, maar ik merk er weinig van als ik optreed. Dit werk past echt goed bij me. Het geeft ontzettend veel voldoening. Erover praten met jong en oud, het blijft heel belangrijk.”

Kijk hier de documentaire over roze ouderen: 'Oud roze'