De groep ongedocumenteerden groeit gestaag, ziet criminoloog Frederiek de Vlaming. Ons asielbeleid speelt daarin een belangrijke rol. We spreken De Vlaming naar aanleiding van onze serie Bij ons op het AZC. En ze tipt het boek De Vluchteling, de Grenswacht en de Rijke Jood van Arnon Grunberg. Onder vrienden van HUMAN verloten we vijf exemplaren van dit boek.

Doe mee en win het boek

Onder vrienden van HUMAN verloten we vijf exemplaren van De Vluchteling, de Grenswacht en de Rijke Jood van Arnon Grunberg. Reageer vóór 2 november 2023 om kans te maken. Deze winactie is helaas afgelopen.


Nog geen vriend van HUMAN? Sluit je aan en profiteer van alle voordelen. Weet je niet zeker of je al vriend bent? Controleer het hier.

De Vluchteling, de Grenswacht en de Rijke Jood

Al decennia wordt er gedebatteerd over de vluchteling, die ook gelukszoeker, illegaal of crimineel wordt genoemd. Intussen produceren nieuwe oorlogen nieuwe landverhuizers. Wat voor de een maatschappelijk debat is, is voor de ander noodlot.

Arnon Grunberg reisde af naar Georgië, waar hij met gevluchte Russen sprak. Naar Oekraïne, om vluchtelingen te ontmoeten die in eigen land blijven. En naar Polen, waar hij een gesloten detentiecentrum bezocht. In Nederland liep hij mee met de IND en de vreemdelingenpolitie, om de werking van de grens als zeef van dichtbij te bestuderen. 

Grunberg onderzoekt hoe onze grenzen altijd weer verdronkenen en geredden produceren. Hij vergeet daarbij de geschiedenis van de Europese grenzen en vluchtelingen niet. Zonder geschiedenis immers geen heden.