In onze serie Thuis Op Zuid maken Adelheid Roosen en Hugo Borst kennis met verschillende mensen die lijden aan dementie, hun partners en hulpverleners. Maar wie is wie? Maak kennis met de personages uit de serie.

#1. Ed Bleij

Ed is kunsthistoricus, maar is al jaren niet meer in staat om te werken. Alzheimer trof hem op jonge leeftijd, hij is nu 61 jaar oud. Sinds een paar jaar heeft hij weer een relatie met Edith, na een pauze van 30 jaar. Van geliefde is zij Ed's mantelzorger geworden.

Ed is zelf het meest bang voor het verliezen van zijn taal en zijn kennis: zijn huis hangt vol met briefjes waarop namen van schrijvers, componisten en dichters staan. Ondanks dat blijft Ed zeggen dat hij "er niets van merkt", van die Alzheimer. Vriendin Edith weet helaas wel beter.

#2. Jan Talle

De oude zeeman Jan is een echte hoarder: zijn hele huis puilt uit van de spullen, de badkamer is al jaren niet meer te gebruiken, en de keuken niet begaanbaar. Hij woont in de Afrikaanderwijk in Rotterdam, waar veel huizen op de nominatie voor sloop staan, waaronder de zijne. Wanneer Jan moet verhuizen, wordt hij geholpen door Hamid, de ouderenwerker van de wijk. Hamid is een superaardige welzijnswerker, maar niet echt een Marie Kondo. Adelheid is dat wel, dus zij helpt Jan met een rigoureus plan richting verhuizing.

#3. Mevrouw Karakoc

De charismatische Mevrouw Karakoc wil eigenlijk nog niets van de diagnose Alzheimer weten. Gelukkig accepteert ze wel alle zorg die wordt aangeboden: de Turkse thuiszorg en dagbesteding, en de liefdevolle bemoeienis van haar zoon Ufuk en schoondochter Maaike. Maar die werken allebei en hebben een gezin. De twee dochters van mevrouw Karakoc, inmiddels ook in de veertig, wonen weer in Turkije met hun gezinnen.

Met z’n allen hebben ze een oplossing bedacht voor als het op een dag slechter gaat met mevrouw Karakoc en thuis wonen niet langer verantwoord is.

#4. Ger en Anja Kroon

Ger en Anja hebben elkaar op latere leeftijd gevonden en willen maar één ding: samen oud worden. Maar Alzheimer gooit roet in het eten: Ger vergeet steeds meer en gaat zienderogen achteruit. Anja bezoekt verschillende verpleeghuizen, want ze weet en voelt dat de zorg voor Ger haar op een gegeven moment te zwaar zal worden. En wanneer de thuiszorg door de coronacrisis niet meer kan komen, staat Anja er helemaal alleen voor.

#5. Mevrouw Bot

Mevrouw Bot houdt vol dat er niets aan de hand is, intussen hangt ze aan elkaar van zorg. Haar zogeheten casemanager Marjan zoekt tactvol naar oplossingen om mevrouw Bot onder de mensen te brengen door haar naar de dagbesteding te bewegen. Daar wilde ze eerst helemaal niet heen, totdat Marjan haar voorstelt om er vrijwilligerswerk te gaan doen.

#6. Djoeke Wessing

Voor Djoeke maken Adelheid en Hugo een uitstapje naar Amsterdam, daar heeft ze een Art Deco lampenwinkel. Toen haar arts de diagnose Alzheimer gaf, zei hij dat ze de winkel beter kon opdoeken, maar daar had Djoeke geen oren naar. Samen met vrijwilligers van Het Huis van de Tijd houdt ze haar winkel zo lang mogelijk open.

Uit de serie is Djoeke de enige die onbevreesd over Alzheimer praat en niks ontkent. De aanpak van Djoeke en haar begeleiders is wezenlijk anders dan wat we tot op heden zagen en gaat helemaal uit van wat mensen nog wel kunnen betekenen in de maatschappij.

#7. Betty van der Stam

Betty is wijkverpleegster op Zuid. Betty 'sprenkelt kleine beetjes liefde' over haar patiënten en is bij iedereen intens betrokken. En dat beruchte kwartiertje per patiënt, of 'cliënt' zoals zij liever zegt, lapt ze met evenveel liefde aan haar laars. Is er meer tijd nodig? Dan krijgen haar mensen die toch.

Tegelijkertijd weet ze ook hoe ze ervoor moet zorgen dat ze niet al te veel zorgen mee naar huis neemt, zodat ze voor haar man ook nog een beetje gezellig is. Een rots in de branding die ouderenzorg heet.

#8. Mevrouw Martijn

Mevrouw Martijn en haar dochter Nataly wonen in wat je noemt de zorgjungle. Elke dag komen er vijf verschillende mensen voor verschillende klusjes over de vloer, wijkverpleger Betty is daar één van.

Nataly is doof en kan niet praten, haar geestelijk niveau is dat van een jong kind. En eigenlijk moet ze heel voorzichtig losgeweekt worden van haar moeder, want over niet al te lange tijd zal die het allemaal echt niet meer aankunnen, laat staan snappen.

#9. Henk Dorst

Henk woont samen met zijn hond, zijn beste maat. Eigenlijk zou hij al lang in een verpleeghuis moeten zitten, zegt Betty, maar dan zou hij afscheid moeten nemen van zijn hond, en dat wil niemand hem aandoen. Ondanks een oplettende buurman en vier jongere broers in de buurt, die heus zo nu en dan wel langskomen, voelt meneer Dorst zich behoorlijk alleen.

#10. Marjan Hoogendijk

Marjan heeft als casemanager ongeveer zeventig patiënten, nee: cliënten, onder haar hoede. Zij bepaalt in samenspraak met alle zorgverleners en huisartsen die bij 'een casus' betrokken zijn, wat er moet gebeuren, wat er aangevraagd dient te worden en of het op deze manier voor die persoon nog verantwoord is om thuis te wonen.

Ze is een vrouw met een missie: als zij vindt dat er iets moet gebeuren, rust ze niet voordat ze dat bereikt heeft.

#11. Hamid Azaimi

Ouderenwerker Hamid komt in beeld als huisarts of buren geconstateerd hebben dat iemand wel wat hulp kan gebruiken, bij wat dan ook eigenlijk. Hamid helpt bij het voorbereiden van een verhuizing, zoekt meubels uit, belt met instanties, en is niet te beroerd om even langs te komen als hij midden in de nacht gebeld wordt dat iemand in paniek is. Hij is de zachtheid en behulpzaamheid zelve, en een waar begrip in de Afrikaanderwijk.

Ook interessant

Meer inspiratie