Tristan Bassingthwaighte (32) is ruimte-architect. Hij bracht een jaar geïsoleerd door in een Mars-simulatie. Eigenlijk was hij te klein, maar zijn luchthartigheid zou goed van pas komen bij extreme situaties.

Stad
Honolulu (Hawaii)

Levensmotto
Het enige waar we in het leven controle over hebben is hoe we ergens op reageren.

Is succes een keuze?
De grootste keuze als het gaat om succes is hoe we besluiten het te omschrijven. Iemand die gelukkig getrouwd is, met veel liefde geiten opvoedt, arm is en net genoeg verdiend om rond te komen, is volgens mij veel succesvoller dan iemand als Trump. Hoe gelukkig ben je? Dat is hoe je succes moet meten. Je moet werken aan gelukkig zijn. En ja, soms moet je de klappen die je krijgt incasseren.

Zijn mensen gelijk?
Mensen zijn gelijk in hun intrinsieke waarde. Financiën, macht of positie kunnen heel onbelangrijk zijn, maar over de waarde van een menselijk leven valt niet te onderhandelen. Het is lastig om het daar altijd mee eens te zijn. Het is makkelijk om te zeggen dat een slecht persoon minder waard is. Maar ook dat is een subjectieve gedachte.

Zou je helpen om oorlogsvluchtelingen illegaal naar Europa te laten vluchten?
Als ik de middelen had, zou ik ze zeker helpen. Ik vind dat mensen die zijn gevlucht uit oorlogsgebieden een veel groter recht hebben om op een veilige plek te leven dan ik. Ik heb simpelweg geluk gehad met de plek waar ik ben geboren. Hen laten sterven omdat het gemakkelijker is, dat is waar ieder argument tegen het helpen van vluchtelingen uiteindelijk op neer komt.

Stel: van de overheid mag je enkel een smartphone bezitten op één voorwaarde. De overheid heeft toegang tot al je data. Zou je die smartphone kopen?
Ik zou de smartphone zeker weten kopen en vervolgens direct een van de duizend goedkope of gratis apps te installeren die ervoor zorgt dat de overheid geen toegang meer heeft tot mijn data. Als dat geen optie zou zijn, zou ik het contract niet ondertekenen. Dan neem ik wel een oude Nokia. Ik zal niet toelaten dat iemand volledig toezicht (onder het mom van veiligheid) op mij heeft. Op die manier ontstaan dictaturen. Als het ooit zo ver komt, heb ik iemand nodig die me helpt vluchten uit mijn land.