Nora Schillinger (27) is hardware-ingenieur. Ze groeide op in Hongarije maar verhuisde naar het Verenigd Koninkrijk om robotica te studeren.

Stad
Londen, geboren in Hongarije

Levensmotto
Gewoon doen
Zeg ja
Niet proberen, maar doen!

Is succes een keuze?
Je hebt absoluut geluk nodig om ergens succesvol in te zijn. Dat kan zijn: de omstandigheden waarin je werd geboren of op het juiste moment op de juiste plek zijn. Als je net als ik geen geluk hebt gehad, kan je ervoor kiezen om je eigen kansen te creëren. Het is je eigen keuze om hard te werken, te zoeken naar mogelijkheden en het is jouw keuze om contact te leggen met de personen die jou kunnen helpen je dromen te verwezenlijken. Het is aan jou om alles te doen dat mogelijk is om succesvol te kunnen zijn.

Zijn mensen gelijk?
Het is heel belangrijk dat mensen gelijk zijn als het gaat om educatie, carrière of wetgeving. Wat betreft andere zaken denk ik dat het niet zo verkeerd is dat we niet allemaal gelijk zijn. We zijn niet hetzelfde, we hebben niet dezelfde prioriteiten en we verlangen niet naar dezelfde dingen. Dus waarom zouden we allemaal op dezelfde manier behandeld moeten worden? Ik zie ongelijkheid als een beloningssysteem voor degenen die bereid zijn om meer te doen. Dat werkt motiverend. Zonder dat systeem zouden velen, waaronder ikzelf, dingen blijven uitstellen.

Zou je helpen om oorlogsvluchtelingen illegaal naar Europa te laten vluchten?
Zeker weten. Mijn overgrootvader hielp joden onderduiken tijdens de Tweede Wereldoorlog. Als ik de kans had om een familie aan een nieuw leven te helpen, zou ik dat doen. Wel is belangrijk dat het geen vakantie wordt. Iedereen draagt de verantwoordelijkheid om zich aan te passen en erbij te horen.

Stel: van de overheid mag je enkel een smartphone bezitten op één voorwaarde. De overheid heeft toegang tot al je data. Zou je die smartphone kopen?
Eerst was mijn antwoord ‘ja, dat zou ik doen’, maar weet je wat: echt niet! Ik heb niets te verbergen, maar dit gaat om het gebrek aan vertrouwen. Proberen mensen zich goed te laten gedragen door ze non-stop in de gaten te houden: dat noem ik intimidatie, op zo’n schaal dat het eigenlijk terreur is. Wat is de volgende stap? Camera’s in je eigen huis?