Hicham Sabir (31) is een Marokkaans-Franse expat die in San Francisco werkt voor Philips als innovatiemanager. Ook begon hij een startup die apps maakt voor daklozen.

Stad
San Francisco (VS)

Levensmotto
Everything will be okay in the end. If it’s not okay, it’s not the end.

Is succes een keuze?
Dat hangt af van je definitie van succes. Als je omgeving bepaalt wat succesvol is, dan ben je als individu afhankelijk van veel externe factoren buiten je wil om. Deze definitie legt veel macht in de oordelen van anderen. Gelukkig zijn is op deze manier bijna onmogelijk, omdat je als individu voortdurend bezig bent zaken te veranderen die niet in je macht liggen.

Aan de andere kant: als succes het vermogen is om je eigen doelen te bereiken, dan is het een keuze. Je beslist zelf wat je einddoel en maatstaf is.

In hoeverre is falen een keuze? Nooit. Of het lukte me niet om mijn einddoel te bereiken. Dan was dat niet mijn keuze. Of ik veranderde van gedachten en stopte simpelweg met proberen. In dat geval heb ik nooit gefaald.

Zijn mensen gelijk?
Mensen hebben gelijke rechten en verplichtingen, maar ongelijke kansen en startposities.

Zou je helpen om oorlogsvluchtelingen illegaal naar Europa te laten vluchten?
Ja, want het zou niet illegaal zijn. Volgens de Universele Verklaring van de Rechten van de Mens heeft elk oorlogsslachtoffer het recht om asiel aan te vragen in een ander land. Europa heeft zelfs nog een eigen verklaring. Het is dus de Europese Unie die niet voldoet aan zijn eigen wettelijke verplichtingen. Zolang deze verklaringen niet aangepast worden - wat het Verenigd Koninkrijk overweegt - zou ik oorlogsvluchtelingen helpen.

Los van het juridische verhaal kan Europa het zich niet veroorloven om een fort te zijn. De EU zal zijn humanitaire rol moeten spelen. Op de korte termijn zet dat wellicht ons sociale systeem onder druk, maar uiteindelijk zullen de nieuwkomers van waarde zijn.

Stel: van de overheid mag je enkel een smartphone bezitten op één voorwaarde. De overheid heeft toegang tot al je data. Zou je die smartphone kopen?
Nee. Het probleem met privacy tegenwoordig is volgens mij dat we ons in een grijs gebied bevinden: toestemming wordt niet met het volle verstand gegeven en surveillance is niet officieel. Daardoor is er verwarring over het werkelijke niveau van privacy dat we bezitten.