Twintig millennials van over de hele wereld kwamen in een Grieks amfitheater bij elkaar om gezamenlijk in gesprek te gaan over de juiste samenleving. Onder leiding van de wereldberoemde Harvard professor Michael Sandel spraken ze over privacy, ongelijkheid, discriminatie, robotisering en immigratie.

Ze hadden elkaar nog nooit gezien, de twintig deelnemers. Een voor een stroomden ze het hotel in het Griekse Oropos binnen. Nog enigszins onwennig en gespannen schudden ze elkaar de hand. De een al direct open, de ander eerst nog even de kat uit de boom kijkend. Geen van allen wist wat hun te wachten stond. De productie had ze voor vertrek vriendelijk verzocht zich niet te veel te verdiepen in Sandel en zijn werkwijze.

Tekst gaat verder onder afbeeldingen.

Al snel werden ze blootgesteld aan de stellingen die de politiek filosoof hun voorschotelde en werden ze bewust van eigen aannames, misvattingen en overtuigingen.

Stel je voor dat je zorg- of levensverzekering je het volgende aanbiedt: je komt in aanmerking voor afslagpremies voor gezond gedrag als je ten alle tijden een activity tracker, zoals een Fitbit, draagt waardoor het bedrijf je oefening, dieet, slaap en hartslag continu kan volgen. Ga je hiermee in zee? En in hoeverre kan dit worden gezien als onacceptabele inbreuk op je privacy?

Tekst gaat verder onder afbeeldingen.

Dit is een van de stellingen die Sandel de deelnemers in Griekenland voorlegde. In een tijd waar het hele leven wordt gedigitaliseerd, is het belangrijk om gedachten uit te wisselen en gezamenlijk tot nieuwe inzichten te komen. 

Vijf jaar geleden kwam Human met filosofen Michael Sandel en Daan Roovers op het idee van het programma What’s The Right Thing To Do?. Het moest meer worden dan alleen een televisieprogramma. Zo geschiedde. De kijker thuis krijgt ook de kans om zijn stem te laten horen via een internationaal online platform. Het moet discussies en gesprekken starten over de thema’s die in het programma, maar ook in de huidige samenleving een rol spelen.