Slotmanifestatie Schuldig on Tour - Den Haag

'Zelden had een documentaireserie zo veel impact’ - NRC

Slotmanifestatie Schuldig on Tour - Den Haag

Op 7 maart wordt Schuldig on Tour groots afgesloten met een ‘brief aan Den Haag’; een politiek debat en de presentatie van een magazine waarin aan de hand van inzichten van de serie, de input van Schuldig on Tour en interviews met deskundigen, prominenten en hoofdpersonen de balans wordt opgemaakt over de schuldenproblematiek in Nederland.

  • Dinsdag 7 maart om 20:30 uur in Theater Diligentia, Den Haag
  • Toegang: €3,50 (inclusief drankje en garderobe), kaarten via de website van Diligentia.

Gespreksleiders: Frits Bloemberg & Hanneke Groenteman.
Gasten: o.a. Staatssecretaris Jetta Klijnsma, filosoof Karim Benammar, journalist Jesse Frederik (De Correspondent), NVVK-voorzitter Joke de Kock, lector Armoede & Participatie Roeland van Geuns, Nationale Ombudsman Reinier van Zutphen, bestuurskundige Roel in 't Veld, kamerleden Sadet Karabulut (SP), Carola Schouten (CU), Pieter Heerma (CDA) en kandidaat Kamerleden Gijs van Dijk (PvdA) en Kathalijne Buitenweg (GL).

Schuldig heeft de afgelopen maanden veel losgemaakt: een miljoen kijkers leefden zes weken mee met de bewoners uit de Vogelbuurt in Amsterdam-Noord; de pers was unaniem lovend en de jury van de Prijs voor Journalist van het Jaar 2016 prees regisseurs Sarah Sylbing & Ester Gould voor het aanwakkeren van een brede maatschappelijke en politieke discussie over 'de perverse manier waarop Nederland omgaat met mensen in de schulden'. De serie leidde dan ook tot Kamervragen aan Staatssecretaris Klijnsma.

Na de uitzendingen ging Schuldig op debattour door het land en sprak daarbij met hoofdpersonen uit de serie, lokale politici, prominenten uit de wereld van schulden en het publiek over de problematiek in de rest van het land. Steeds werd weer duidelijk: er is werk aan de winkel - ook voor de landelijke politiek.

Daarom sluiten we Schuldig on Tour op 7 maart groots af in Den Haag, het politieke hart van Nederland. In aanloop naar de verkiezingen presenteren we hier niet alleen de resultaten van de tour, maar gaan we ook in debat met Kamerleden en vertegenwoordigers van onder meer het CDA, GroenLinks, SP, PvdA en de ChristenUnie. Columnisten Karim Benammar en Jesse Frederik schijnen hun licht op de Nederlandse schuldindustrie en deskundigen als Joke de Cock, Roeland van Geuns en Reinier van Zutphen doen aanbevelingen aan de politiek. Hanneke Groenteman gaat tussendoor in gesprek met hoofdpersonen Dennis, Ditte, Ed, Carmelita, Will, Paul, Ron en Ramona over hun ervaringen en oplossingen n.a.v. Schuldig.

Ook overhandigen we een Schuldig-publicatie die in samenwerking met Movisie tot stand is gekomen aan Staatssecretaris Jetta Klijnsma. Het magazine bundelt inzichten van de serie, de input van Schuldig on Tour en maakt de balans op over de schuldenproblematiek in Nederland aan de hand van interviews met deskundigen, prominenten en hoofdpersonen. Wat moet er de komende jaren gebeuren?

Schuldig was van 14 november t/m 18 december wekelijks te zien bij de Human op NPO 1. Kijk ook op Facebook voor meer informatie over Schuldig en Schuldig on Tour.

Slotmanifestatie Schuldig on Tour - Den Haag is een productie van Sylbing & Gould en wordt mogelijk gemaakt door Aegon, partner van Schuldenlab070. Het Schuldig-magazine komt tot stand in samenwerking met Human en Movisie, kennisinstituut voor sociale vraagstukken. Schuldig on Tour is mede mogelijk gemaakt door Delta Lloyd Foundation, het Ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid en CZ.