'Zelden had een documentaireserie zo veel impact’ - NRC

Slotmanifestatie Schuldig on Tour - Den Haag

Op 7 maart 2017 werd Schuldig on Tour groots afgesloten met een ‘brief aan Den Haag’; een politiek debat en de presentatie van een magazine waarin aan de hand van inzichten van de serie, de input van Schuldig on Tour en interviews met deskundigen, prominenten en hoofdpersonen de balans werd opgemaakt over de schuldenproblematiek in Nederland.

Frits Bloemberg & Hanneke Groenteman presenteerden de avond en gingen in gesprek met o.a. Staatssecretaris Jetta Klijnsma, filosoof Karim Benammar, journalist Jesse Frederik (De Correspondent), NVVK-voorzitter Joke de Kock, lector Armoede & Participatie Roeland van Geuns, Nationale Ombudsman Reinier van Zutphen, bestuurskundige Roel in 't Veld, kamerleden Sadet Karabulut (SP), Carola Schouten (CU), Pieter Heerma (CDA), Fatma Koser Kaya (D66) en kandidaat Kamerleden Gijs van Dijk (PvdA) en Kathalijne Buitenweg (GL).

Na de uitzendingen in november en december 2016 ging Schuldig op debattour  door het land en sprak daarbij met hoofdpersonen uit de serie, lokale politici, prominenten uit de wereld van schulden en het publiek over de problematiek in de rest van het land. Steeds werd weer duidelijk: er is werk aan de winkel - ook voor de landelijke politiek. De slotmanifestatie vond dan ook niet voor niets plaats in Den Haag, het politieke hart van Nederland, in aanloop naar de Tweede Kamerverkiezingen op 15 maart.

Aan het begin van de avond werd het Schuldig-magazine, dat in samenwerking met Movisie tot stand is gekomen, aangeboden Staatssecretaris Jetta Klijnsma. Het magazine bundelt inzichten van de serie, de input van Schuldig on Tour en maakt de balans op over de schuldenproblematiek in Nederland aan de hand van interviews met deskundigen, prominenten en hoofdpersonen. Wat moet er de komende jaren gebeuren?

Slotmanifestatie Schuldig on Tour - Den Haag was een productie van Sylbing & Gould en werd mogelijk gemaakt door Aegon, partner van Schuldenlab070, en CZ. Het Schuldig-magazine kwam tot stand in samenwerking met Human en Movisie, kennisinstituut voor sociale vraagstukken. Schuldig on Tour is mede mogelijk gemaakt door Delta Lloyd Foundation en het Ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid.