Psychische gezondheid is altijd een belangrijk thema bij Tussenuur. In 2019 organiseerden zij samen met MIND voor de derde keer de #openup-week, waarin we aandacht vragen voor jongeren met psychische klachten. Maar ook buiten deze themaweek postten zij in 2019 inspirerende verhalen over jongeren met burn-outs, depressie, autisme of andere psychische klachten. We hebben de best gelezen en bekeken #openup-verhalen van 2019 voor je op een rijtje gezet. 

Nynke: "Ik raakte in een crisis en werd opgenomen"

YouTuber Nynke (19) van het paardenkanaal Zaressa, lijkt het perfecte leventje te leiden, maar in het dagelijks leven blijkt dat anders te zijn. Ze heeft veel last van angstklachten, waardoor ze depressieve gevoelens krijgt. Een groot contrast. Nynke raakt in een crisis en moet worden opgenomen in een kliniek. “Ik dacht dat ik daar niet hoorde, ik ben daar niet erg genoeg voor.” In het kader van de #openup-week deelde ze haar verhaal met haar fans. “Ik denk dat dit de manier is om die twee werelden bij elkaar te brengen.” Inmiddels maakt ze van haar klacht een kracht, op het YouTube-kanaal van MIND Young Studio. Go Nynke!

Fabienne: "Als ik vertel dat ik autisme heb, denken mensen dat ik een grapje maak"

Fabienne (17) heeft autisme en voldoet niet aan het stereotype: een nerd die gefascineerd is voor vliegtuigspotten en treinen. Een jaar geleden kreeg ze de diagnose autisme. Daar krijgt ze vaak gekke opmerkingen over, want mensen verwachten niet dat zij autisme heeft. Tussenuur dook in de wereld van vrouwen met autisme. "Van meisjes en vrouwen wordt verwacht dat ze communicatief vaardig zijn. Die verwachting ligt bij hen hoger dan bij jongens,” vertelde klinisch psycholoog Annelies Spek, hoofd van het Autisme Expertise-centrum en gespecialiseerd op het gebied van vrouwen met autisme.

Fabienne

Kenza: "Instagram vindt mijn lichaam aanstootgevend"

Kenza (24) worstelt met zelfbeschadiging, depressie en trauma’s van seksueel misbruik. Via haar Instagrampagina @StronglikeaFighter houdt ze inmiddels meer dan zeventienduizend volgers op de hoogte van haar herstel, waar mensen met mentale problemen veel steun uit halen. Door toedoen van Instagram moest ze een stap terugzetten op die weg naar zelfacceptatie. Instagram verwijderde namelijk haar foto’s, omdat daar haar littekens op te zien zijn, die ze opliep door zelfbeschadiging. "Wat ze hier eigenlijk mee proberen te zeggen is dat mijn lichaam aanstootgevend is. Dat doet heel veel pijn.”

Dit bericht bekijken op Instagram

Mezelf herpakken⁣ ⁣ Vanmorgen ging mijn wekker en alles wat ik dacht was: ik wil deze dag niet. Wekker uitgezet en nog drie uur langer blijven liggen met alleen maar negatieve gedachten.⁣ ⁣ Toen Nugget begon te piepen, ging ik eindelijk mijn bed uit maar raakte ik meteen in paniek doordat mijn kamer zo’n teringzooi was. Overal spullen, vuile vaat, resten van het avondeten. Ik vind het heel lastig als er om me heen chaos en troep is. Ik stond middenin de zooi en bedacht me dat ik Nugget óók nog moest uitlaten en alles was te veel. ⁣ ⁣ Toen dacht ik oké Kenza we gaan dit zo goed mogelijk aanpakken. Ik ben eerst met Nugget naar buiten gegaan want hij is t belangrijkste. Ik heb er de de rust en tijd voor genomen. Qua hondentraining heb ik kleine uitdagingen opgezocht en samen met mijn harige held overwonnen. ⁣ ⁣ Eenmaal terug thuis ging ik eerst douchen. Voor jezelf zorgen is belangrijk! Toen begonnen met opruimen, maar alle dingen een voor een. Niet in paniek raken vanwege alles wat ik nog moet doen maar bezig zijn met dat wat ik aan het doen ben. ⁣ ⁣ Naomi werd wakker en kwam me helpen met orde scheppen in de chaos. Ik kwam erachter dat het helemaal niet zo dramatisch moeilijk is allemaal. ⁣ ⁣ Ook al was de ochtend moeizaam, ik heb mezelf herpakt en kon daarna genieten van het schrijven en muziek luisteren. Oh wat vind ik dat toch fijn! ⁣ ⁣ Een slechte start is niet het einde.

Een bericht gedeeld door Kenza, stronglikeafighter (@stronglikeafighter) op

Charlotte: "Ik wil mij niet meer hoeven schamen"

Dat deelde Charlotte (19) in een Instagrampost, waarin ze haar #openup deed aan de buitenwereld. Ze had te kampen met een depressie, die gepaard ging met angstklachten, eetproblemen en deed zelfs een poging tot zelfdoding. In de #openup-podcast vertelt zij aan 3FM-DJ Kevin van Arnhem waarom praten over psychische problemen zo belangrijk is.

Charlotte