Op je Gezondheid

De eerste 1000 Dagen

"Je bent wat je moeder eet," zegt hoogleraar Tessa Roseboom. Hoeveel invloed hebben de eerste duizend dagen van je leven op je gezondheid?

2. De eerste 1000 Dagen

maandag 22 januari - NPO Luister

De eerste duizend dagen, geteld vanaf het moment van de bevruchting tot de tweede verjaardag, zijn cruciaal voor de rest van ons leven. In geen enkele periode worden er meer biologische mijlpalen gehaald dan in die eerste duizend dagen. Hier moet je het de rest van je leven mee doen. Hoe beter die basis is, hoe groter de kans op een gezond leven. 

Bioloog Tessa Roseboom is hoogleraar Vroege Ontwikkeling en doet al bijna dertig jaar lang onderzoek naar het belang van de periode in de baarmoeder en de eerste jaren daarna. In de tweede aflevering van Op je Gezondheid ontvangt Nadia haar in de studio.

Elsie loopt in de wijk Overvecht in Utrecht mee met verloskundige Merel Hopman. In deze wijk is de levensverwachting vijf jaar lager dan in de naastgelegen wijk Tuindorp. Hoe kan het dat het verschil in levensverwachting zo groot is, terwijl de wijken zo dicht naast elkaar liggen? En wat betekent het als je geboren wordt in de ene, of in de andere wijk?

Te gast in deze aflevering

Merel Hopman

Merel Hopman werkt bij verloskundigepraktijk Doula in Utrecht. Ze werkt vooral in de wijken Zuilen en Overvecht, waarvan de laatste wijk de laagste levensverwachting heeft van de hele stad. Daarnaast leven bewoners in Overvecht gemiddeld vijftien jaar korter in goede gezondheid. Ze helpt gezinnen tijdens de zwangerschap en vlak daarna, maar werkt ook samen met ondersteunende organisaties die kwetsbare gezinnen steunen in de periode na de geboorte.

Tessa Roseboom

"Je bent wat je moeder eet." Zo vatte Tessa Roseboom haar baanbrekende promotieonderzoek samen. Dat gaat over de levenslange gevolgen van ondervoeding bij hongerwinterbaby’s tijdens de Tweede Wereldoorlog. Ze is hoogleraar Vroege ontwikkeling en gezondheid aan de Universiteit van Amsterdam en doet al bijna 30 jaar onderzoek naar de eerste duizend dagen van een mensenleven. Die leggen het fundament voor je gezondheid in de rest van je leven. 

Meer verdieping?