Op je Gezondheid

Seks

Gezondheid en seks, dan denk je al snel aan SOA’s, erectieproblemen of pijn bij het vrijen. Maar hoe zit het met de positieve kant: heeft een fijn seksleven een positieve invloed op je gezondheid?

13. Seks

maandag 8 april - NPO Luister

Wat zijn belangrijke voorwaarden om een plezierig seksleven te hebben? Hoe heb je weer fijne seks na een ziekte of ingrijpende operatie? En wat zijn de grootste fabels over libido, het orgasme en seks op latere leeftijd? Hierover praat Nadia met arts en seksuoloog Ylanga van der Geld. Zij studeerde geneeskunde in Groningen en specialiseerde zich in de radiotherapie, waarna ze in Nederland, maar ook Australië en Curaçao heeft gewerkt. Sinds een paar jaar werkt ze ook als seksuoloog en heeft ze haar eigen praktijk: Toolz to Touch.

Elsie ontmoette Monique Bijkerk van stichting Snoezelzorg. Zij heeft seksverzorgers in dienst die ouderen of mensen met een beperking seksualiteit en intimiteit bieden. En cliënt Erik vertelt openhartig waarom de seksverzorgers van Snoezelzorg zo belangrijk voor hem zijn.

Te gast in deze aflevering

Ylanga van der Geld

Ylanga van der Geld is arts-seksuoloog. Ze heeft zich gespecialiseerd in de oncologie en later als seksuoloog, waar ze zich momenteel vooral op richt. In haar praktijk Toolsz to Touch begeleid ze mensen die problemen ervaren.  

Monqiue Bijkerk

Monqie Bijkerk werkt ruim dertig jaar in de zorg. Sinds 2017 is ze directeur en bemiddelaar van Stichting Snoezelzorg, waar ouderen en mensen met een beperking terecht kunnen voor intimiteit. De mannen en vrouwen die voor de stichting werken, hebben veelal een achergrond in de zorg.

Ook interessant