Voor Valentijnsdag verzamelen we alle verhalen bij Human over de liefde. Want de wereld heeft mensen nodig. Mensen die liefhebben.

Bedvogels: 7 Podcasts over seks

Als we het over Valentijnsdag en liefde hebben, hebben we het natuurlijk ook over seks.

Wat leren we over onze huidige seksuele normen wanneer we de geschiedenis induiken? In de podcastserie Bedvogels nemen vier jonge makers je mee op seksuele ontdekkingsreis. Samen proberen ze antwoorden te vinden op vragen over seks in andere tijden en culturen.

Liefde op de vlucht in 'Verliefd in Calais'

Filmmaker Guillermo F. Florez en zijn crew bezochten het vluchtelingenkamp bij Calais meerdere malen en legden het dagelijks leven, de frustratie en wanhoop vast. In dit kleine, onmogelijke liefdesverhaal Verliefd in Calais komt alles samen.

Benieuwd hoe het liefdesverhaal verder ging, nadat eind oktober 2016 het vluchtelingenkamp werd ontruimd? Lees het hier.

Shahine verklaart de liefde in De Vloer Op Jr.

Shahine El-Hamus wil op deze Valentijnsdag z'n liefde verklaren aan de zus (Anna Raadsveld) van een schoolvriendinnetje (Emma de Bruijn).

Eenmaal daar vindt de zus het super romantisch dat Shahine daar staat met een bos rozen. Voor haar zusje, toch...?

Podcast over online vs. real life dating

NPO 3FM-Dj Kevin zit zelf op een datingapp en merkt dat er veel online wordt gedatet. Hij vraagt zich af of er nog wel ouderwets geflirt wordt, of dat online daten steeds meer de norm wordt.

In deze Tussenuur-podcast spreekt hij met Vivian (16) en Evecan (17), die elkaar online hebben leren kennen en onderzoekster Marianne Cense vertelt over de voor- en nadelen van online daten. Cense werkt voor Rutgers, het kenniscentrum op het gebied van seksualiteit. Abonneren op de wekelijkse podcast van Tussenuur kan hier

Linda Duits schrijft op Brainwash over Tinder

Sociaal wetenschapper Linda Duits heeft het over het verschil tussen koppelbureau's en dating-apps als Tinder en OKCupid.  'Het woord klinkt ouderwets, maar een Tinder-profiel is een contactadvertentie. Je zoekt contact, biedt jezelf aan ter kennismaking, gooit jezelf in de verkoop.

'Het ligt voor de hand dat technologische ontwikkelingen ervoor zorgen dat het proces van de ware vinden gemakkelijker verloopt. Hedendaagse dating-apps zijn echter een stap terug.'

Tieners reageren op #verliefdheid

Op Valentijnsdag kunnen we er natuurlijk niet onderuit om de jongeren van het Tussenuurpanel vrij te laten associeëren met verliefdheid.

Zijn ze het wel eens geweest? Waarom wel/niet? Hoe voelt dat? Was het alleen maar leuk? Werd de liefde ook beantwoord of werd je gefriendzoned? En wat is flow precies? Check hier veel meer van het panel van Tussenuur. 

Mirella van Markus: 'Verliefd op een vrouw, wat nu?'

Alle vanzelfsprekendheden in haar leven vielen weg, toen presentatrice Mirella van Markus verliefd werd op een vrouw. Van de Duitse filosoof Friedrich Nietzsche leerde ze haar onzekerheden te omarmen.

Wil je deze Brainwash Talk liever lezen? De talk van Mirella van Markus in tekst vind je hier.

Liefdesverklaring van het Humanistisch Verbond

Valentijnsdag is de dag van de liefde. Let wel: van alle liefdes, hoewel de othodox christelijke ondertekenaars van de Nederlandse vertaling van de Nashville-verklaring daar ongewtijfeld anders over denken. In die verklaring staat hoe je als homoseksueel om moet gaan met je geaardheid: liever niet.

Het Humanistisch Verbond kwam razendsnel met een antwoord: de Liefdesverklaring. Want 'alle mensen moeten in vrijheid kunnen zijn wie ze willen zijn', luidt het tweede lid van de Liefdesverklaring. We spraken met HV-voorzitter Boris van der Ham.

Ook interessant