Op je Gezondheid

Darmen

Een mens is eigenlijk nooit alleen. Er leven zo’n honderd biljoen bacteriën, virussen, gisten en schimmels in onze darmen. En die zijn essentieel voor onze gezondheid, én ons humeur.

11. Darmen

maandag 25 maart - NPO Luister

Microbioloog Clara Belzer van de Wageningen Universiteit weet alles over het belang van gezonde darmen, de zin en onzin van probiotica en het effect van poeptransplantaties. Zij praat met Nadia over ons microbioom en het effect van voeding op onze darmen.

Elsie ging langs bij het Universitair Medisch Centrum in Leiden waar poeptransplantaties worden gedaan. Ze sprak daar met onderzoeker Liz Terveer, die de ontlasting van gezonden mensen gebruikt om mensen met ernstige diarree te behandelen.

Verder lezen

De Groene Amsterdammer: Bericht uit de onderbuik, wat weten we inmiddels over het darmmicrobioom?

Artikel Nature: Is de aandacht voor het microbioom een hype?

Onderzoek naar hoe kinderen ondersteund kunnen worden bij het herstel van de goede bacteriën in de darm (het darmmicobioom) na een antibioticumkuur

Gratis online cusrus die je leert hoe je gezondheid kunt beïnvloeden door de gezondheid van je darmen in evenwicht te brengen, en hoe je microbioom samen met je voedsel de normale darmfunctie kan verbeteren →

De Nederlandse Donor Feces Bank is opzoek naar donoren. Klik hier voor meer informatie om poepdonor te worden.

En als je geïnteresseerd ben om benaderd te worden voor toekomstig onderzoek kun je ook terecht bij Wageningen University and Research

Te gast in deze aflevering

Clara Belzer

Microbioloog Clara Belzer is Universitair Hoofd Docent bij het Laboratorium voor Microbiologie en onderzoekt hoe micro-organismen in en op ons lichaam ons gezond houden. Momenteel onderzoekt ze de invloed van voeding op het microbioom van baby's en de invloed van het microbiooom op ziekteontwikkeling.

Liz Terveer

Liz Terveer is hoofd van de Donor Feces Bank en arts-microbioloog bij het Leids Universitair Medisch Centrum. Recentelijk heeft het team van Liz Terveer aangetoond dat poeptransplantatie bij mensen die resistent zijn geworden voor medicatie kan helpen om hun biodiversiteit te herstellen.

Luister ook