Op je Gezondheid

Voedingsfabels

Voeding en gezondheid, ze zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden. Maar hoe vinden we onze weg in de jungle van voedingsadviezen?

6. Voedingsfabels

maandag 19 februari - NPO Luister

Extra proteïne, minder koolhydraten, intermittent fasting of vegan eten: wat is nou eigenlijk gezond? En hoe maak je gezonde keuzes met al die voedselmarketing om ons heen? Hoogleraar Jaap Seidell schuift bij Nadia aan om hierover te praten. Hij is sinds 2002 hoogleraar Voeding en Gezondheid aan de VU en heeft de afgelopen jaren heel wat diëten en voedingshypes voorbij zien komen.

Elsie gaat met voedingsdeskundige Leroy van de Ree van voedingsweetjes.nl naar de supermarkt om te onderzoeken hoe makkelijk of moeilijk het is om daar gezonde keuzes te maken. 

Te gast in deze aflevering

Jaap Seidell

Jaap Seidell is voedingswetenschapper, auteur en hoogleraar aan de Vrije Universiteit Amsterdam, waar hij de afdeling Voeding en Gezondheid leidt. Zijn onderzoek richt zich op voeding, leefstijl en obesitas, met een speciale focus op preventie en interventiestrategieën voor een gezondere samenleving. In 2011 kwam zijn boek Tegenwicht uit, over feiten en fabels over overgewicht.

Leroy van de Ree

Met zijn Instagram account Voedingsweetjes probeert voedingsdeskundige Leroy van de Ree consumenten te helpen de gezonde 20% in de supermarkt te vinden. Hij legt uit hoe je wordt verleid om iets te kopen, en wat er waar is van die statements op verpakkingen. Hij volgde de opleiding Voeding en Diëtetiek aan de Hogeschool van Amsterdam. Onlangs startte Leroy winkelmandje.nl, een betaalde app die mensen helpt om gezondere keuzes te maken.

Meer verdieping?