Voedingsfabels
Voeding en gezondheid, ze zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden. Maar hoe vinden we onze weg in de jungle van voedingsadviezen?
6. Voedingsfabels
maandag 19 februari - NPO Luister
Extra proteïne, minder koolhydraten, intermittent fasting of vegan eten: wat is nou eigenlijk gezond? En hoe maak je gezonde keuzes met al die voedselmarketing om ons heen? Hoogleraar Jaap Seidell schuift bij Nadia aan om hierover te praten. Hij is sinds 2002 hoogleraar Voeding en Gezondheid aan de VU en heeft de afgelopen jaren heel wat diëten en voedingshypes voorbij zien komen.
Elsie gaat met voedingsdeskundige Leroy van de Ree van voedingsweetjes.nl naar de supermarkt om te onderzoeken hoe makkelijk of moeilijk het is om daar gezonde keuzes te maken.
Op je Gezondheid
Iedere week een nieuwe aflevering
Abonneer je op de podcast
Verder lezen
Te gast in deze aflevering
Jaap Seidell
Jaap Seidell is voedingswetenschapper, auteur en hoogleraar aan de Vrije Universiteit Amsterdam, waar hij de afdeling Voeding en Gezondheid leidt. Zijn onderzoek richt zich op voeding, leefstijl en obesitas, met een speciale focus op preventie en interventiestrategieën voor een gezondere samenleving. In 2011 kwam zijn boek Tegenwicht uit, over feiten en fabels over overgewicht.
Leroy van de Ree
Met zijn Instagram account Voedingsweetjes probeert voedingsdeskundige Leroy van de Ree consumenten te helpen de gezonde 20% in de supermarkt te vinden. Hij legt uit hoe je wordt verleid om iets te kopen, en wat er waar is van die statements op verpakkingen. Hij volgde de opleiding Voeding en Diëtetiek aan de Hogeschool van Amsterdam. Onlangs startte Leroy winkelmandje.nl, een betaalde app die mensen helpt om gezondere keuzes te maken.
Meer verdieping?
Dus ik ben goed eten = goed leven
Veel filosofen zien het belang van denken over eten niet. Zij vinden dat je je beter op belangrijke zaken kunt richten. Wittgenstein gaat daar erg ver in: “Het maakt mij niet uit wat ik eet, zolang het maar elke dag hetzelfde is.” Filosoof Baggini is het daar totaal niet mee eens. “Door na te denken over hoe je eet leer je interessante en diepgaande dingen over de menselijke natuur.”
Naar aanleiding van het betoog van Julian Baggini vindt er o.l.v. Stine Jensen een gesprek plaats in Restaurant Merkelbach met Janno Lanjouw (oprichter van het Food Film Festival), gedragswetenschapper Roel Hermans en culinair journalist Nadia Zerouali.