Sociaal psycholoog Nafees Hamid onderzoekt terrorisme en radicalisering. Dit doet hij onder andere bij Artis International. De organisatie die antropoloog Scott Atran mede heeft opgericht.

Aanvankelijk richtte Hamid zich op morele en politieke psychologie, de impact van HIV -en aidsmedicatie op het cognitieve functioneren en de beginnende kenmerken van autisme. Hij werkte daarnaast met verschillende Amerikaanse politieke organisaties die onderzochten wat voor effect privé campagnes hebben op de politieke besluitvorming.

Later ging hij in de slag bij Artis International, een onderzoeksgroep die geweld en conflicten willen begrijpen via veldwerk, als onderzoeker bij het Jean Nicod Instituut in Parijs. Hamids focus ligt op dit moment op de radicalisering, terrorisme en de opkomst van het rechtse nationalisme in Europa en de Catalaanse onafhankelijkheidsbeweging.

Hamids veldwerk vertaalt zich in etnografische interviews, grootschalige enquêtes, experimenten en het bestuderen van foto’s van hersenen van terroristen en radicale jongeren. Tijdens de Barcelona-aanslagen in augustus 2017, maakte hij de commotie zelf mee. Hij volgde op dat moment zo’n drieënhalf jaar geradicaliseerde jongeren.

‘Ik wist dat een dag als deze onvermijdelijk was in Barcelona. Maar ik had niet verwacht dat ik ‘m zelf zou meemaken’, vertelt hij aan New York Books. ‘Er renden groepen mensen mijn kant op. Ik wist gelijk dat mijn nachtmerrie uitkwam.’ Hamid stelt dat hij door zijn tijd in Barcelona geleerd heeft dat radicalisering een lokaal fenomeen is en dat het ontzettend lastig is om ieder individu te monitoren.

Naast zijn onderzoekswerk maakt hij films in Parijs over vergelijkbare onderwerpen. Verder is hij toneel –en filmacteur in de Verenigde Staten.