De Amerikaanse historicus en journalist Anne Applebaum (1964) is columnist van The Washington Post. Van 1988 tot 1991 versloeg ze de val van het communisme als Warschau-correspondent van The Economist en Independent.

Anne Applebaum (1964) is een Amerikaanse journalist en historicus. Ze is columnist van The Washington Post. Van 1988 tot 1991 versloeg ze de val van het communisme als Warschau-correspondent van The Economist en Independent.   

Applebaum zag de onzekere toekomst van de NAVO al in maart 2016, zes maanden voordat Trump de verkiezingen won. ‘Op dit moment zijn we twee of drie verkiezingen weg van het einde van de NAVO, het einde van de Europese Unie en misschien wel het einde van de liberale wereld zoals we deze nu kennen,' schreef ze in de Washington Post. Volgens Applebaum had de NAVO haar aandacht jaren geleden al meer op het Oosten moeten richten. 

Ook vermoedde Applebaum in juli 2016 dat Trump de Amerikaanse verkiezingen zou winnen. Zo schreef ze dat Trumps desinteresse in Amerikaanse allianties een probleem was, maar zijn onkunde om bestaande allianties te onderhouden zou nog een groter dilemma zijn: ’Trump houdt meer van het gezelschap van dictators, dan van het gezelschap van democraten.’

Applebaum liet zich niet alleen kritisch uit over de toekomstige Amerikaanse president, maar ook over Rusland. Na de publicatie van een aantal kritische artikelen over Oekraïne en de Krimcrisis verschenen er in 2014 ‘nasty little’ artikelen over haar op Russische websites. Applebaum spreekt van een lastercampagne. De beweringen werden overgenomen door andere Russische websites, waardoor er een sneeuwbaleffect ontstond. Door deze ervaring leerde ze hoe ingrijpend de Russische propagandatechnieken kunnen zijn. Ze richtte daarop Beyond Propaganda op, een instituut dat Westerse burgers en beleidsmakers wil helpen om de informatie-oorlog te winnen.

Op dit moment is Applebaum als professor verbonden aan de London School of Economics (LSE). Naast columns schreef Applebaum boeken als Gulag: A History (2003) waarmee ze de Pulitzer prijs van 2004 won, en Iron Curtain: The crushing of Eastern Europe, 1944-1956 (2012), dat de Cundill-prijs voor historische literatuur won. 

Applebaum is getrouwd met de Poolse politicus en schrijver Radoslaw Sikorski. Hij was onder andere minister van Buitenlandse Zaken en Minister van Defensie. In 2014 speelde Sikorski een grote rol in de Maidancrisis in Oekraïne en pleitte hij voor sancties tegen Rusland.