Spelshow over geluk en alles dat het geluk in de weg zit

De nieuwe spelshow Nederland op de sofa over de geluksindustrie laat de gevolgen zien van onze eeuwige jacht op geluk. Het houdt ons een spiegel voor en toont een beeld waar om gelachen kan worden maar dat eveneens confronterend is. In iedere aflevering wordt een thema uitgediept: geld, gezondheid, liefde en beroemdheid.
Twee captains, journalist Hanneke Groenteman en psychiater Damiaan Denys, vormen per uitzending een nieuw team en onder leiding van presentator Floris Kortie nemen zij het tegen elkaar op.

Hanneke Groenteman

Damiaan Denys

Nederland is veiliger, rijker, socialer en gezonder dan ooit. We staan op de zesde plaats in de lijst van gelukkigste landen ter wereld. Tegelijkertijd geven we miljarden euro’s per jaar uit aan de geestelijke gezondheidszorg voor volwassenen. Het aantal mensen met een burn-out, depressie of ander psychisch lijden, lijkt groter dan ooit. Als we dan zo gelukkig zijn, waarom lukt het dan niet om gelukkig te zijn?

De gasten:
* Jörgen Raymann, cabaretier
* Esther Jacobs, digitale nomade
* Victoria Koblenko, actrice
* Ignaas Devisch, schrijver
* Nadia Zerouali, schrijfster van kookboeken
* Marith Iedema, schrijfster van sekscolumns en het boek '(S)experimenten'
* Jitske Kramer, antropologe
* René Mioch, journalist en presentator

Over het spel
Ronde 1: Wat vindt Nederland?
De basis voor deze ronde wordt gevormd door stellingen en meerkeuzevragen die eerder zijn voorgelegd aan een online poll. Stop je met werken als je in de loterij een miljoen euro gewonnen hebt? Wat is de grootste stressfactor in een relatie? Elke vraag is een opmaat naar reflectie door de teams: wat zegt onze keuze over ons?
 
Ronde 2: Wat ging er mis?
Aan de hand van voor het thema relevante mediafragmenten worden de teams uitgedaagd een afloop of voorgeschiedenis te bedenken. Bekende en minder bekende situaties passeren de revue. Welke dramatische wending nam het verhaal? En, ook hier, wat zegt het over ons?
 
Ronde 3: De divan
Hulpvragen uit diverse brievenrubrieken van dag- en weekbladen en uit televisie- en radio-programma's worden voorgelegd aan de deelnemers. Het gaat om recente hulpvragen alsook om oudere kwesties, die illustreren hoe onze leefwereld is veranderd. Welk advies denken de deelnemers dat er gegeven is? En welk levensadvies zouden zij de briefschrijver meegeven?
 
Ronde 4: Wijze woorden
De teams worden uitgedaagd om te raden wie een bekende of minder bekende uitspraak heeft gedaan.

Ronde 5: Finale
In de finale kan het spel nog alle kanten op. De teams krijgen stellingen voorgelegd die met het thema van de uitzending en geluk te maken hebben. Wie weet de meeste punten te behalen?

Nederland op de sofa wordt vergezeld door een online test, die door de kijkers zelf gedaan kan worden. Op brainwash.nl zijn verdiepende interviews en artikelen te vinden.  
 
Nederland op de sofa is een programma van Hans Mors (eindredactie) en Peter Blom (concept en regie).