In Mediastorm kijken we kritisch naar beeldvorming. Met journalisten, opiniemakers en wetenschappers analyseren we hoe beelden in de media ontstaan en wat die met ons denken doen.

In een steeds verder polariserende samenleving is beeldvorming belangrijker dan ooit. Of het nu gaat om de ontboezemingen van Prins Harry over de Britse royals of de volksopstand onder leiding van vrouwen tegen de ayatollahs in Iran. De excuses voor het Nederlandse slavernijverleden, de dreiging van de georganiseerde misdaad of de klimaatcrisis. We worden overspoeld door nieuws, informatie en indringende beelden.

Maar wat betekent het nieuws precies en hoe wordt het ons voorgeschoteld? Hoe worden we bewust of onbewust gestuurd in onze mening? Aan de hand van verschillende beelden geven de gasten van de week duiding aan belangrijke mediakwesties.

Het nieuwe seizoen van Mediastorm wordt op zondagmiddag live uitgezonden en afwisselend gepresenteerd door Lara Billie Rense en Tim de Wit.

Lara Billie Rense

Lara Billie Rense is presentator en podcastmaker. Na diens studie sociologie aan de Universiteit van Amsterdam start die in 2002 bij BNR Nieuwsradio. Eerst als nieuwslezer en redacteur, later als presentator. Na een tussenstop bij de Wereldomroep, volgen in 2009 de ochtendeditie van het NOS Radio 1 Journaal en vanaf 2014 de middageditie Nieuws en Co. In 2022 stopt die als vaste presentator bij de NOS en is het tijd voor verandering. Naast Mediastorm presenteert Rense ook het HUMAN-radioprogramma Wat blijft op NPO Radio 1.

Tim de Wit 

Tim de Wit studeerde eerst Journalistiek aan de Hogeschool Utrecht en deed vervolgens een master Internationale Betrekkingen. In 2007 gaat hij bij de NOS aan de slag. Eerst op de buitenlandredactie, later als correspondent in Zuid-Afrika, Duitsland en vanaf 2014 Groot-Brittannië. Over zijn periode in het Verenigd Koninkrijk schreef hij het boek Wankel Koninkrijk. Naast presentator van Mediastorm is De Wit presentator van VPRO-programma Bureau Buitenland op NPO Radio 1. 

Colofon

Eindredactie
Ger van Westing

Productieleider
Martijn Bakker

Productie
Jeffrey van Nijnatten

Beeldredactie
Bald Mulders
Naomi Planting

Redactie
Charlie Bohlmeijer
Wietse Pottjewijd
Brigitte Borm
Sara Visser