Elk jaar kiest een jury tijdens Prix Europa de beste televisie-, radio- en nieuwe-mediaproducties van Europa uit. Dit jaar is de Medialogica-uitzending (HUMAN) 'Lost in Translation', gemaakt door Anneloor van Heemstra en Maud van de Reijt, genomineerd.

In de genomineerde aflevering deed Medialogica onderzoek naar de vertalingen van The Hill We Climb, waarmee de inmiddels 24-jarige Amanda Gorman tijdens de inauguratie van Joe Biden indruk maakte. Een maand na de spoken word voordracht van Gorman ontstaat in Nederland een verhit debat. Niet over het gedicht zelf, maar over de vraag wie het mag vertalen. Met gevolgen tot over de grens. 

De angel uit de discussie

‘We vonden het opvallend dat een gedicht, doorgaans toch geen onderwerp van brede publieke belangstelling, tot zo’n groot en hevig debat leidde. Op allerlei plekken in Europa speelden vergelijkbare vragen als in Nederland,’ vertelde researcher Maud van de Reijt in een eerder interview. Maker Anneloor van Heemstra denkt dat het onderwerp leeft: ‘Wie mag wat vertalen? Het is een onderwerp waar veel discussie over is online, maar dat nog niet vaak is onderzocht.’ 

Van Heemstra heeft geprobeerd de verschillende sentimenten in het debat rond de vertaling van Gorman goed naar voren te brengen. ‘Hopelijk begrijp je na afloop van deze Medialogica-aflevering alle kanten van het verhaal. Ik vond het belangrijk om zo de angel uit de discussie te halen.’ Van de Reijt: ‘Het standpunt van sommige partijen blijkt genuanceerder dan door de media opgetekend. Bijzonder is verder dat de directeur van uitgeverij Meulenhoff voor het eerst terugblikt op de periode dat zij in het oog van de mediastorm kwam te staan.’

Nominatie Prix Europa

De nominatie van Prix Europa valt in de categorie 'TV en actualiteit'. Een andere Nederlandse genomineerde in deze categorie is Zembla, met Dictatuur geen bezwaar en Ziek van Schiphol. De ceremonie waarbij de prijzen worden uitgereikt, vindt plaats in oktober.

De afgelopen jaren is Medialogica meerdere keren genomineerd voor Prix Europa, voor De eurocrisis en de beeldvorming, Handboek voor Haatzaaiers en de documentaire van Misja Pekel: Maalstroom.