Argos Medialogica

De Banden van Bernhard

De ophef was afgelopen oktober groot toen bekend werd dat de NSDAP-lidmaatschapskaart van prins Bernhard in zijn eigen archief was teruggevonden. Media pakten groots uit, politici spraken er schande van en er ontstonden discussies om straten en pleinen die vernoemd zijn naar de prins te hernoemen. Maar hoe nieuw was deze onthulling nu eigenlijk?

Paul Ruigrok, Maud van de Reijt en Tjebbe Venema
Zondag 16 juni om 22.05 uur op NPO 2 en NPO Start

Bernhard heeft decennialang ontkend lid te zijn van de NSDAP. Toch toonden historici zijn banden met Hitlers nazipartij eerder al overtuigend aan. Hoe komt het dat het inmiddels bekende verleden van prins Bernhard steeds tot nieuwe krantenkoppen leidt? Argos Medialogica onderzoekt hoe de media, historici, instellingen, politici en het Koningshuis al jaren worstelen met prins Bernhards naziverleden.

Met onder andere: Flip Maarschalkerweerd (historicus en voormalig directeur van het Koninklijk Huisarchief en de Koninklijke Verzamelingen), Gerard Aalders (historicus en Bernhard kenner), Jan Tromp (journalist bij De Volkskrant), Dik van der Meulen (biograaf Bernhard), Jeroen van der Kris (boekenredacteur bij NRC Handelsblad) en Bob de Graaff (hoogleraar Intelligence en Security Studies).

Blijf op de hoogte

Meer Medialogica