Argos Medialogica

Milder gestemd

Welke rol speelden de media bij de verkiezingswinst van Geert Wilders? De overwinning van de PVV bij de laatste Kamerverkiezingen kwam voor velen als een verrassing. Ook voor de pers. Hoe kan dat?

Jacco Versluis, Joey Tol en Kees Rotteveel
Zondag 17 maart om 22.05 uur op NPO 2 en NPO Start

Argos Medialogica reconstrueert de verkiezingscampagne van Geert Wilders. Van zijn bezoek aan een kattenasiel tot en met zijn optreden bij het SBS6-lijsttrekkersdebat. De man die zijn aanhang minder Marokkanen beloofde, sloeg deze keer een mildere toon aan.

Heeft hem dat geholpen, en zo ja: wat zegt dat over de journalistiek? Hoe een van de invloedrijkste politici van het land omgaat met journalisten - en zij met hem.

sprekers

Frank Hendrickx

is parlementair verslaggever bij de Volkskrant. Schreef voor de krant onder meer over de rol van televisiedebatten tijdens de campagne.

Geerten Waling

is historicus en columnist bij Elsevier Weekblad. Schreef het nieuwste hoofdstuk in het boek Geert de Wreker, een biografie over Geert Wilders.

Peter Kanne

is senior onderzoeksadviseur bij I&O Research, tegenwoordig Ipsos I&O. Als opiniepeiler schoof hij tijdens de verkiezingsperiode regelmatig aan bij talkshow Khalid & Sophie om daar de zetelpeilingen te duiden. 

Nel Ruigrok

is mediawetenschapper aan de Vrije Universiteit. Als onderzoeker was ze betrokken bij het verkiezingsonderzoek van de VU over mediagebruik en stemgedrag onder Nederlanders.

Dominique van der Heyde

is journalist en chef parlementaire redactie bij de NOS. Als chef was ze betrokken bij het besluit om het NOS Journaal met de peiling van Maurice de Hond te openen. Daarvoor was ze lange tijd politiek verslaggever voor de NOS.

Maurice de Hond

is opiniepeiler bij zijn eigen opinieonderzoeksbedrijf Peil.nl. Publiceerde tijdens de verkiezingscampagne met regelmaat zetelpeilingen.

Tijs van den Brink

is journalist en presenteert namens de EO eens per week de talkshow Op1. Op X ontstond ophef toen hij iemand interviewde die zei dat Geert Wilders een fascist is.
 

Joep Dohmen

is journalist bij NRC. Onthulde dat de Universiteit Utrecht aangifte had gedaan tegen verkenner Gom van Strien vanwege oplichting.
 

Achtergrondverhalen

Is de PVV van Geert Wilders extreemrechts?

Rechts, radicaal-rechts, rechts-nationalistisch, populistisch, rechts-populistisch: de begrippen waarmee de PVV van Geert Wilders in de media omschreven wordt zijn legio. Maar aan een term willen de meeste dagbladen en nieuwprogramma’s zich niet branden: extreemrechts. Waarom niet?

Journalistiek in crisistijd

Tijdens de coronacrisis is betrouwbare informatie belangrijker dan ooit. Ondertussen lijkt het publieke debat steeds verder te polariseren en staat de journalistiek onder druk. Medialogica kijkt hoe er in Nederland en België door media wordt omgegaan met extreme meningen, feitenvrije stellingen, leugens en de gevolgen daarvan.

Blijf op de hoogte

Meer Medialogica