"Ik ben echt niet bang voor de dood."
Wim Brands in gesprek met René Gude.

zaterdag 14 maart 2014, 22.30 uur, NPO 2

Vrijdag 13 maart stierf filosoof René Gude, tot voor kort Denker des Vaderlands, "de man die Nederland leerde sterven", zoals De Volkskrant hem omschreef na zijn laatste optreden in De Wereld Draait Door.

Voor Human was René Gude een groot inspirator. Hij leerde ons hoe we diepgravend en lichtvoetig tegelijkertijd in onze programma's een breed publiek met denkbeelden uit meer dan 2000 jaar filosofische geschiedenis een spiegel konden voorhouden om zo veerkrachtiger de grote vragen van het leven van alledag het hoofd te bieden.

Voor OBA Live sprak Wim Brands in de zomer van 2014 met René Gude over wat er werkelijk toe doet in het leven, over humeurmanagement en over de troost van filosofie.
 
Juist wanneer de dood voor de deur staat, blijken volgens Gude filosofische vaardigheden handig om de gemoedsrust te bewaren. "Als je goed over de inrichting van je leven hebt nagedacht, hoef je op het eind niet nog van alles goed te maken. Wie een beetje nadenkt hoeft zich ook niet te verliezen in bozige theorietjes over het bittere lot dat je treft. Natuurlijk, dat soort sombere emoties zijn er wel, maar je kunt leren om ze niet kunstmatig, door verkeerd gebruik van je verstand, te verlengen. En wat het sterven zelf betreft: dat moet toch tamelijk eenvoudig zijn. Tot nu toe is het iedereen gelukt."

Vanavond zendt Human ter nagedachtenis het eerste deel van het gesprek van Brands en Gude uit in een ingelaste uitzending om 22.30 uur op NPO2.
Het hele gesprek is
hier te zien en te beluisteren.
 

René Gude en Human