Een 'prachtige documentaire' met 'ongemakkelijke stiltes', die van de kijker een voyeur maakt. Zo omschrijft de jury van de Groninger Persprijs 2014 de Human-documentaire Het is uw land. Makers Willem de Haan en Kees Vlaanderen ontvingen de prijs op donderdag 23 april.

‘Nieuws dat voor je neus ligt, maar wat iedereen daarom laat liggen. Dat er altijd is, op de achtergrond. Sluimernieuws.’ Zo omschrijft de jury van de Groninger Persprijs het onderwerp dat De Haan en Vlaanderen juist níet lieten liggen.

Voor het eerst camera's
Het is uw land volgt regievoerders Gerr, Leny en Frits van de Dienst Terugkeer en Vertrek (DT&V) en de uitgeprocedeerde asielzoekers met wie ze te maken krijgen. Op acht gezinslocaties en op de Vrijheidsbeperkende Locatie in Ter Apel wachten zij op hun vertrek uit Nederland. Nooit eerder liet DT&V camera’s toe bij deze gesprekken.

Gezichten en verhalen
“De regievoerders voeren het beleid uit, waar Nederland voor gekozen heeft", zegt Kees Vlaanderen in een interview op Human.nl. "Als buitenstaander kan je denken, nou ja dat is nu eenmaal zo, er moeten mensen terug. Maar het wordt moeilijker als je de mensen leert kennen, als je hun gezicht ziet en hun verhaal hoort.”

Kunstwerk
De makers van Het is uw land ontvingen tijdens de feestelijke prijsuitreiking een kunstwerk en een geldbedrag van 1500 euro. De andere genomineerden waren fotograaf Kees van de Veen, Ed van Tellingen, Ana van Es en tijdschrift Noorderbreedte.