“Zeker, ja. Alles weglaten, of een heleboel weglaten uit je voeding helpt altijd bij afvallen. Dus als je geen koolhydraten meer eet, dan eet je geen brood, pasta, rijst, aardappelen enzovoort meer. Dan laat je heel veel weg en dat vervang je dan eigenlijk door iets anders, dat helpt dus wel. Maar het gaat eigenlijk nooit over waar die koolhydraten inzitten en wat voor soort koolhydraten of wat voor vetten het zijn.
Koolhydraatrijke producten zijn inderdaad witbrood, Coca-Cola en snoep. Maar koolhydraatrijke producten zijn bijvoorbeeld ook groenten, fruit en bonen. Aan de andere kant heb je vetten. Er zitten vetten in vis, boter en in allerlei bewerkte producten.
Dus we hebben het over veel verschillende soorten producten, maar we moeten het eigenlijk over voedsel hebben, niet over stofjes die erin zitten. Want dan beoordeel je iets complex als bijvoorbeeld een ei, waar heel veel voedingswaarde, eiwit, vitamines en mineralen in zit. Maar er zit ook cholesterol in en vanwege het cholesterol mag je het dus niet eten, of maar heel beperkt.
En dat is eigenlijk de versimpelingen of het reductionisme van de voedingswetenschap. Het wordt allemaal teruggebracht tot iets zo simpel, dat het maar over één stofje gaat. En daar kan je eindeloos dus hypes over formuleren. “