Cocky Drost groeide reformatorisch op in de Biblebelt, nu heeft ze van praten over seksualiteit en intimiteit haar werk gemaakt. Ze werkt als relatietherapeut in Veenendaal en ziet allerlei soorten mensen haar praktijk binnenkomen, maar de meeste van hen zijn christelijk. In ons nieuwe programma Therapie geeft Cocky een kijkje in haar praktijk.

Cocky Drost trad voor het eerst buiten haar beschermde bubbel toen zij op een gegeven moment moest stagelopen voor haar studie psychologie. In de Utrechtse wijk Overvecht liep ze stage bij de Tijdelijke Opvang voor Voortijdige Schoolverlaters. "Ik zat ineens tussen Wesley, Mohammed en Samantha, die allemaal hele andere levens leidden dan ik," vertelt Drost. 

"Kinderen die daar op school zaten, vielen tussen wal en schip. Het viel mij op dat veel van die kinderen uit gebroken gezinnen kwamen. Toen dacht ik: hé, als de relatie van de ouders beter zou werken en tot minder conflicten thuis zou leiden, zal het met deze kinderen ook beter gaan." Daar werd het zaadje geplant voor de verdere levensloop van Drost. "Het belang van gezonde relaties voor de hele samenleving wordt echt onderschat. Terwijl ik geloof dat investeren in gezonde relaties echt minder ingewikkeld hoeft te zijn dan het nu vaak is!"

Met welke problemen stappen mensen naar een relatietherapeut toe?

"Uiteindelijk draaien bijna alle problemen op het eerste gezicht om communicatie. Iedereen heeft zijn eigen verhaal, zijn eigen onzichtbare rugzakje met ervaringen en dingen die pijn doen. Dat heeft allemaal invloed op hoe wij met elkaar communiceren. De kunst is het begrijpen van je eigen, en elkaars onzichtbare rugzakjes. Dan kun je traceren welke pijn verantwoordelijk is voor welke communicatiestijl, en die misschien veranderen.

Andere problemen die ik veel tegenkom zijn van seksuele aard. De ene heeft wel zin, de ander vindt seks maar een moetje. Meestal zijn ook in deze problemen de onzichtbare rugzakjes de dooddoener. Mensen denken vaak dat ze de enigen zijn met bepaalde problemen in hun relatie. Het helpt al heel veel als ik alleen al opmerk dat ik die dingen vaker heb gehoord, dat die problemen best vaak voorkomen.

Wat mijn cliënten tekent is dat ze erg gemotiveerd de praktijk binnenstappen. Ze lopen in hun relaties tegen dingen aan en voelen dat ze op een punt zitten waarop het bergafwaarts gaat. Eigenlijk trekken de meesten van hen op tijd aan de bel, voordat het misgaat. Werken met twee mensen die ook echt willen werken aan wat er scheelt, maakt mijn werk een stuk haalbaarder."

In onze vierdelige serie Therapie zien we op integere wijze de intieme gesprekken tussen therapeut en cliënt, die normaliter achter gesloten deuren plaatsvinden. Vanaf 28 november op NPO Start.

Leer je veel van je clienten?

"Absoluut. Soms krijg ik in een sessie met cliënten inzichten die ik ook op mijn eigen relatie kan toepassen. Mijn eigen relatie is nooit een vanzelfsprekendheid geweest: in het begin was het vanwege externe invloeden niet makkelijk voor ons om samen te zijn. Dat heeft me geleerd dat een relatie energie vergt, dat je je best moet blijven doen voor elkaar. Je moet constant met elkaar afstemmen en bij elkaar inchecken.

Soms hoor ik een cliënt iets vertellen over zijn perspectief en realiseer ik me dat ik een relatieprobleem zelf nog nooit van die kant had bekeken. Het helpt me begrijpen hoe anders mensen kunnen denken. Dat is denk ik ook één van de dingen die ik het leukst vind aan mijn baan: ik ben nooit uitgeleerd. Elke sessie ontdek ik weer wat nieuws."

Veel van je clienten zijn christelijk. Is dat uitdagend, met christenen praten over seks? Of is dat een vooroordeel?

"Zelf kom ik uit een reformatorisch, maar ontzettend liefdevol nest. Bij sommige christelijke cliënten die ik tegenkom, zit dat anders. Bij hen zit religie soms juist openheid over seks en intimiteit in de weg. De worsteling tussen aan de ene kant je christelijke kant omarmen, maar ook accepteren dat seks een normaal en natuurlijk deel van het leven is, kan voor sommige mensen moeilijk zijn. Ik begrijp dat heel goed.

Iets wat ook specifiek is aan religieuze stellen, is dat het huwelijk echt als een heilig goed werd gezien. Ik vind het heel mooi dat christelijke stellen zoveel waarde hechten aan de trouw die ze elkaar hebben beloofd. Het siert ze dat ze vaak bij elkaar blijven, ook als het lastig is en daar dan samen uit willen komen.

Anderzijds kan het ook drukkend voelen: als je het gevoel hebt dat je in een huwelijk moet blijven, ook als het echt niet werkt, is dat voor niemand fijn. Het kan voor deze stellen soms lastig zijn om toe te geven dat er iets mis is, omdat dat voelt als falen. Dan gaan ze pas te laat in hun relatie investeren."

Hoe vond je het om HUMAN mee te laten kijken in je praktijk?

"Ik vond het best eng om mee te doen aan de opnames van Therapie. Je geeft mensen toch een inkijkje in je praktijk. Wat als ik ineens door de mand val en er niets van blijk te kunnen? Ik wilde die angst me er niet van laten weerhouden om mee te doen aan het programma. Het is namelijk belangrijk dat mensen weten dat therapie helemaal niet iets geks of iets engs is. Er rust toch een taboe op. Terwijl: ik denk dat iedereen baat zou hebben bij een aantal sessies."

Kijk Therapie

Vanaf 28 november op NPO Start

De vierdelige serie Therapie laat op integere wijze de intieme gesprekken tussen therapeut en cliënt zien die normaliter achter gesloten deuren plaatsvinden. Therapeuten Jim van Os, Cocky Drost, Dafna Zwarts, Imane Boujdaini en Helen van Empel behandelen cliënten die in volledige anonimiteit zaken zoals trauma, angst, psychose en seks- en drankproblemen bespreken. Daarnaast delen Hanneke Groenteman, Jurre Geluk, Sosha Duysker en oud-schaatser Stefan Groothuis hun ervaringen met therapie.

Therapie kijk je vanaf 28 november op NPO Start.

Meer psychologie