Deze serie bevat heftige verhalen die als schokkend ervaren kunnen worden.

Kijk het hele seizoen nu op NPO Start

De vierdelige human interest serie Therapie laat op integere wijze de intieme gesprekken tussen therapeut en cliënt zien die normaliter achter gesloten deuren plaatsvinden. Therapeuten Jim van Os, Cocky Drost, Dafna Zwarts, Imane El Boujdaini en Helen van Empel behandelen cliënten die in volledige anonimiteit zaken zoals trauma, angst, psychose en seks- en drankproblemen bespreken. Daarnaast delen Hanneke Groenteman, Jurre Geluk, Sosha Duysker en oud-schaatser Stefan Groothuis hun ervaringen met therapie.

Meer over de serie

Trailer

Luister hier alle muziek uit de serie

Afleveringen

Aflevering 1 - met o.a. presentator Jurre Geluk

Dina bespreekt met Dafna hoe ze haar depressieve beste vriendin verloor aan zelfmoord. Elly vindt seks al dertig jaar niet bijzonder interessant, terwijl Gerben haar wil overstelpen met zijn liefde. Bij Cocky proberen ze tot elkaar te komen. Sanae is door haar moeder uit huis gezet. Bij Imane vertelt ze dat ze zich niet gewenst of geliefd voelt. Presentator Jurre Geluk bekent dat hij niet veel voelt. Hij is bezig met mensen te pleasen en zoekt naar hoe hij zichzelf kan zijn. Therapie helpt hem te begrijpen waar dit vandaan komt.

Aflevering 2 - met o.a. journalist Hanneke Groenteman

Hanane wordt mishandeld door haar moeder en is nog altijd bang voor haar. Imane stapt in een gevisualiseerde scene om Hanane te beschermen. Van Sarah mocht haar man een jaar niet drinken, nu wil hij de alcohol terug. Eduard gebruikt wiet om tot nieuwe inzichten te komen. Zo wil hij de zin van zijn psychoses vinden, hij vertelt Jim dat hij prachtige dingen ervaart. Hanneke Groenteman heeft nooit een lange liefdesrelatie gehad en na jaren spitten met een psychiater blijkt haar onderduiktijd als kleuter de oorzaak.

Aflevering 3 - met o.a. presentator Sosha Duysker

Dirk komt bij Jim omdat hij gelooft dat hij door te pendelen de wereld en de planeten beïnvloedt. Cocky helpt Anneke en haar man: zij heeft sinds kort geen zin meer in seks. Waar komt dit vandaan? Hendrik werd van school gestuurd omdat hij druk was met zorgen voor zijn depressieve moeder, maar deelde dat met niemand. Dafna zet EMDR in om zijn trauma te verwerken. Sosha Duysker verloor haar moeder op jonge leeftijd. Sosha is nog steeds in therapie en raadt het iedereen aan.

Aflevering 4 - met o.a. Olympisch schaatskampioen Stefan Groothuis

Jeroen heeft een misbruikverleden en zoekt onder begeleiding van Cocky meer verbinding met zijn vrouw Hilde. Charlies moeder zorgde door haar alcoholisme nooit goed voor haar dochter en stierf voordat Charlie boos op haar kon worden. Helen helpt haar verder te komen. Levy stelt het geduld van Jim op de proef. Hij zwijgt lang bij lastige vragen, om een psychose te voorkomen. Stefan Groothuis werd tijdens zijn topsportcarrière depressief. Hij werd niet bekeken als mens maar afgerekend op zijn presteren. Door therapie is hij niet meer zo uit het veld geslagen.

Over de serie

De therapeuten in Therapie hebben ieder hun eigen expertise. Psychiater Jim van Os (UMC Utrecht) behandelt patiënten met psychosegevoeligheid; Cocky Drost helpt christenen die vastlopen in hun seksleven; psycholoog Helen van Empel geeft mensen 1-uur-sessies; Dafna Zwarts is gespecialiseerd in kinderen en adolescenten met serieuze trauma’s; en bij GZ-psycholoog Imane El Boujdaini komen vooral cliënten met een islamitische achtergrond.

Onbemensde camera’s registreren de sessies met hun cliënten, die buiten beeld en anoniem blijven. Hun stemmen zijn nagesynchroniseerd om hun privacy te bewaken. Toch krijgen we zo een duidelijke inkijk in hun psyche. We leren ondertussen ook de wereld van de therapeuten zelf kennen: hoe verwerken zij de sessies, wat nemen ze mee naar huis en hoe gaan ze te werk? Ze stellen niet alleen hun therapieruimte, maar ook zichzelf open.

Ook interessant

Bekijk ook