Sprookjes zijn bedoeld om samen te komen, niet om afstand te creëren, vinden de gebroeders Grimm. Volgens hen hangt de huidige samenleving van wantrouwen en complottheorieën aan elkaar. Daarom zijn de broers terug, en nemen hun negentiende-eeuwse kennis mee naar de Parade.

Jacob en Wilhelm werden geboren in het Duitse Hanau, in 1785 en 1786. Sinds 1806 verzamelen ze volksverhalen en sprookjes die ze publiceren onder de titel Kinder- und Hausmärchen. Hieronder vallen onder andere de bekende werken Sneeuwwitje, Hans en Grietje en Roodkapje. Maar hebben die verhalen een zaadje geplant voor de huidige wildgroei aan complottheorieën? We spreken de broers tijdens hun repetitie voor hun voorstelling op de Parade.

Jacob en Wilhelm, wat een eer dat jullie er weer zijn! Vertel, waarom zijn jullie teruggekomen uit de negentiende eeuw?

Wilhelm: "Dankjewel! Het is super om hier te zijn."

Jacob: "Teruggekomen? We zijn nooit weggeweest! Als je goed kijkt."

Wilhelm: "Maar goed, we zijn dus nu écht terug. We waren een beetje off the radar zoals ze dat tegenwoordig zeggen. En nu zijn we terug om ons nieuwste sprookje te vertellen."

Jacob: "Of te spelen, ja, we spelen ons nieuwste sprookje."

Wilhelm: "The World of Grimm. Eigenlijk is het een autobiografisch sprookje."

Jacob: "Het idee kwam eigenlijk van twee jonge theatermakers, Tarik Moree en Tim Olivier Somer, ken je die? Die vonden heel veel aansluiting bij ons repertoire en vonden dat daar eens een voorstelling over gemaakt moest worden."

Wilhelm: "Tim en Tarik zeiden dat ze een groot plan hadden om onze sprookjes naast hedendaagse sprookjes te leggen, of 'conspiracies', daar hadden we nog nooit van gehoord, maar dat klonk wel spannend."

Jacob: "Dat zagen wij wel zitten. Dus nu zijn we hier."

Wat valt jullie vooral op aan deze tijd?

Jacob: "Nou, ik dacht eerst; er is helemaal niet zoveel veranderd! De mensen dragen wel andere kleren, en alles gaat veel sneller."

Wilhelm: "En alles lijkt veel beter geregeld."

Jacob: "Ja! LIJKT, alles lijkt veel beter geregeld tegenwoordig, maar dat is dus helemaal niet waar, het is, als je goed kijkt, eigenlijk een zooitje. In onze tijd waren er heel veel dingen slecht geregeld, maar daar logen de mensen niet over toen."

Wilhelm: "Dat is waar we zien dat de mensen tegenwoordig veel meer liegen. Of, ja, het lijkt alsof de mensen niet meer goed weten wat waarheid is."

Hoe zien jullie de verhalen die jullie toen schreven terugkomen in 2023?

Wilhelm: "Grappig dat je dat vraagt, Jacob en ik zijn laatst naar de bioscoop geweest. Dat vonden Tarik en Tim een goed idee, ook voor teambuilding zeg maar. De drummer ook mee, want ze hebben ons gekoppeld aan een waanzinnige drummer voor de voorstelling. Nou, wij naar de bioscoop, en toen zijn we ons wel rotgeschrokken!"

Jacob: "Ze zijn helemaal aan de haal gegaan met onze verhalen, er klopt niets meer van!"

Wilhelm: "En de moraal…. Tja… Die is ver te zoeken."

Jacob: "Onze verhalen van vroeger waren hard en eerlijk, zoals het leven, daar konden de mensen iets van leren. Tegenwoordig schotelen ze de kinderen een suikerspinrealiteit voor, en wij denken dat dat heel schadelijk kan zijn. Dat is misschien ook wel waarom de mensen niet goed meer weten wat de waarheid is."

Is er iets dat jullie anders hadden kunnen of willen doen?

Jacob: "Nee."

Wilhelm: "Nee, altijd als wij terugkijken zijn we eigenlijk best wel tevreden over hoe ons leven liep. Vooral de laatste jaren aan het Tiergartenpark, toen we voornamelijk bezig waren met ons taalkundig onderzoek, leefden we als koningen, al ons harde werken werd beloond."

Jacob: "Nou, wacht even Wilhelm, misschien, als we dan toch iets zouden mogen veranderen, dan had ik eigenlijk gewild dat we onze poot stijf hadden gehouden toen de uitgever ons voor het eerst kwam vragen om onze verhalen wat zachter te maken."

Wilhem: "Ach, Jacob, daar heeft toch niemand last van gehad, en dat zorgde wel voor ons wereldwijde succes!"

Jacob: "Ja, dat is wel waar, maar soms knaagt het wat aan me, het is niet puur."

Hoe vinden jullie het om te gast te zijn op de Parade?

Jacob: "Te gek! Slapen in een tentje, net als vroeger, samen met mijn broer, dicht bij elkaar en dicht bij de mensen. Er is veel reuring hier. Daar houden wij stiekem wel van."

Wilhelm: "Nou ik heb een beetje last van mijn rug, en ik slaap niet supergoed hier, maar Tim en Tarik zorgen heel goed voor ons en we voelen ons heel erg welkom. En het is te gek om onze verhalen op deze manier naar de mensen te brengen, je krijgt er heel veel voor terug."

Wat willen jullie de bezoekers daar vooral meegeven?

Wilhelm: "We willen de mensen een leuke avond geven. Dat sowieso."

Jacob: "Ho, ho, Wilhelm, dat is niet het enige toch?"

Wilhelm: "Dat zeg ik toch ook niet?"

Jacob: "We willen de mensen ook echt de waarheid en de diepere betekenis laten zien achter onze verhalen."

Wilhelm: "Jaha, Jacob. Dat snappen we nu wel."

Jacob: "Wat nou ‘Jaha Jacob’, nou we hebben het er later wel over."

Wilhelm: "Precies, ook een beetje gênant om te gaan discussiëren in een interview. "

HUMAN en de Parade

Sinds 2019 is HUMAN mediapartner van de Parade, het rondreizende festival met zo’n tachtig theater-, dans-, mime- en muziekvoorstellingen voor jong en oud, en hebben we al verschillende programma’s in samenwerking opgezet.

Dit jaar houden we alle zondagen op de Parade een Filosofisch Spreekuur, waar je leert denken over je denken. In een kort filosofisch gesprek word je van het vraagstuk dat jou interesseert, via een onderzoek naar je denken over dat vraagstuk, begeleid naar een vraag die bevrijdt.

Daarnaast selecteerde HUMAN elke zondag twee voorstellingen waar je met korting naar toe kunt. Deze HUMAN-pakketten vind je hier.

Meer over de Parade