Als je niet kan lezen of schrijven, dan zal je wel dom zijn. Dat is iets wat veel mensen denken, maar helemaal niet klopt. Laaggeletterdheid heeft namelijk niks met je IQ te maken. Om je meer inzicht te geven in laaggeletterdheid, zetten we de cijfers even op een rijtje.

In onze serie Duidelijke Taal onderzoekt Loes Luca hoe mensen die laaggeletterdheid zich door het leven bewegen. Want zo'n 2,5 miljoen mensen in Nederland hebben moeite met lezen, schrijven en rekenen. Dat is één op de zes mensen. Met zo'n hoog aantal verwacht je dat er veel over gesproken wordt, maar helaas blijkt dat niet zo te zijn.

We willen laaggeletterdheid graag bespreekbaar maken, en inzicht geven in wat je kunt doen als je laaggeletterd bent, of iemand in je omgeving hebt. We zetten daarom de cijfers hieronder op een rijtje.

Kijk Duidelijke Taal

In de vierdelige serie Duidelijke Taal onderzoekt Loes Luca wat het betekent om laaggeletterd te zijn. Hoe neem je de tram, hoe regel je de juiste zorg voor jezelf als je ziek bent, hoe ga je naar school en hoe houd je een baan vast?

Kijk Duidelijke Taal op woensdagen om 20:25 uur op NPO 2 of via NPO Start.