Je zal maar moeite hebben met lezen en schrijven… In Nederland kampen zeker tweeënhalf miljoen mensen met laaggeletterdheid. Maar bijna niemand heeft het erover, laat staan dat het gezien wordt: het is een onzichtbaar probleem. Wie zijn deze mensen? Hoe (over)leven zij in een maatschappij waarin alles om taal draait?

In de vierdelige serie Duidelijke Taal onderzoekt Loes Luca wat het betekent om laaggeletterd te zijn. Hoe neem je de tram, hoe regel je de juiste zorg voor jezelf als je ziek bent, hoe ga je naar school en hoe houd je een baan vast?

Wil je meer weten over waar en hoe je Nederlands kunt leren, ga dan naar de site van Stichting Lezen en Schrijven.

Interview met Loes Luca

Zelf is Loes Luca best gek op taal, maar ze ziet ook dat veel teksten wel wat simpeler kunnen. "Neem de rechtsbijstandstaal, dat vind ik zelfs lastig." We spraken Luca over de ontmoetingen die ze heeft gehad en hoe ze hoopt dat de serie zorgt voor minder schaamte rondom laaggeletterdheid.

Afleveringen

Kijk nu de hele serie op NPO Start

klik op de aflevering voor meer informatie.

8 november om 20:25 uur op NPO 2 en NPO Start

Loes Luca ontmoet de Rotterdamse Adrie en de Surinaamse Eudia. Beiden hebben moeite met lezen en schrijven, waardoor ze sociaal geïsoleerd leven en beperkt deelnemen aan de maatschappij. Vanzelfsprekende dingen als boodschappen doen, een baan hebben, of met vrienden afspreken in de stad, zijn voor hen een behoorlijke uitdaging. Bij Mixblik kunnen laaggeletterde vrouwen die gevlucht zijn naar Nederland, terecht om samen te koken en taalles te volgen. Loes kookt met de dames mee.

15 november om 20:25 uur op NPO 2 en NPO Start

Voor bijna iedere baan moet je tegenwoordig kunnen lezen en schrijven. Niet zo gek dus dat laaggeletterdheid je kansen op de arbeidsmarkt bemoeilijkt. Loes Luca ontmoet Hans, die bijna zijn baan kwijtraakte omdat hij laaggeletterd is. Bij de Van Ghentkazerne bezoekt zij aankomend marinier Rivas, voor wie zijn taalachterstand een kwestie van leven of dood werd. Rotterdammer Archell verwerkte zijn laaggeletterdheid en het taboe daarop in een voorstelling. 

22 november om 20:25 uur op NPO 2 en NPO Start

Wie moeite heeft met lezen en schrijven heeft ook vaak moeite om zijn weg te vinden in het ziekenhuis, om bijsluiters van medicijnen te lezen of om de juiste verzekeringen af te sluiten.

Loes Luca ontmoet Koos, die dacht dat hij zijn laaggeletterdheid had overwonnen, totdat hij ernstig ziek werd. Bij de nachtopvang van Havenzicht, waar terminale dak- en thuislozen onderdak krijgen, leert Loes hoe laaggeletterdheid je gaandeweg je leven ook kan overkómen. Elayna gebruikt haar taalachterstand om de artsen en verpleegkundigen van het Erasmus Medisch Centrum te laten zien hoe zij mensen als haar beter kunnen helpen.

29 november om 20:25 uur op NPO 2 en NPO Start

Mensen die moeite hebben met lezen en schrijven, hebben vaak ook financiële problemen.Loes bezoekt Eudia. Haar omgeving maakte misbruik van haar laaggeletterdheid waardoor ze voor tienduizenden euro’s aan schulden had. Sociaal werker Sher ziet hoe gebrekkige taalkennis en schulden samengaan. In Charlois en IJsselmonde helpt zij bewoners met het ontcijferen van de moeilijke brieven van de gemeente en de Belastingdienst. Loes bezoekt ook S.V. Gio, opgericht door Giovanni van Bronckhorst, waar vaak in armoede opgroeiende Rotterdamse kinderen uit groep 7 en 8, niet alleen de basisvaardigheden krijgen bijgespijkerd, maar ook gecoachd worden in het hebben van meer zelfvertrouwen. 

Verdieping

Meer over dit onderwerp