Vanaf Terschelling krijgt theatermaker Laura van Dolron via ZOOM een zin van de bezoekers, daarmee maakt ze dezelfde dag een online voorstelling. Een dag lang volgden we haar op Het Imaginaire Eiland op Oerol 2020.

Om 10:20 uur ’s ochtends gaat de laptop open voor de ZOOM-meeting van de voorstelling Jouw zin is de mijne van Laura van Dolron. Dit is Oerol 2020: doordat het festival vanwege de coronamaatregelen niet door kon gaan ontmoeten we elkaar op Het Imaginaire Eiland.

Op de ochtend van dinsdag 16 juni doen eenentwintig bezoekers mee aan het gesprek met Laura. Iedereen heeft een zin opgeschreven die ze zal gaan verwerken in haar voorstelling. Ze zit achter de webcam met muzikanten Wilko Sterke en Frank van Kasteren, met wie ze de voorstelling maakt. Laura stelt precies de goede vragen en langzaam zien we  wat er achter de zinnen van de bezoekers in hun levens afspeelt.

Tranen in de ZOOM meeting

Je zou kunnen verwachten dat het hebben van een goed gesprek wat lastiger is via een computerscherm. Maar binnen een paar minuten raakt de digitale ontmoeting die Laura met haar publiek heeft enkele diepliggende snaren. Zo leren we van de vrouw van de zin 'het is oké', dat haar oma vorige week is overleden. Een andere bezoekster vertelt hoe er in de coronatijd meer ruimte is ontstaan om aan haar overleden man te denken.

Laura van Dolron

Na de ZOOM-meeting spreken we Laura via Skype: "De zinnen die ik van de mensen kreeg gingen niet zozeer over hun pijn, maar over de pleister op de pijn. In het gesprek wilde ik kijken wat er onder die pleister zit. Dat mensen zo bereidwillig zijn om de pleister van hun wond te halen en hun pijn te laten zien, dat vond ik erg ontroerend."

De afgelopen maanden heeft ze zich wel eens afgesloten en eenzaam gevoeld. "Na die periode merk ik dat ik de grootst mogelijke nabijheid voel als iemand iets met me deelt dat je niet eenvoudig vertelt. Ik voel me dan samen. En dat vind ik in het theater een belangrijk gevoel, dat je dicht bij elkaar bent. Ik vind dat ook wel bemoedigend, dat je digitaal toch best wel ver komt met elkaar."

Wilko Sterke en Frank van Kasteren

Theater als helend middel

Als 's avonds de livestream aangaat, staan Laura van Dolron, Wilko Sterke en Frank van Kasteren op het podium van het Bostheater op Terschelling. Een klein buitenluchttheater waar menig Oerol-ganger dicht op elkaar heeft gezeten om een voorstelling te beleven. Nu staan er drie mensen op een podium, met op de tribune alleen een webcam.

Desondanks wordt er door het drietal een gevoel van nabijheid gecreëerd. De persoonlijke verhalen van het publiek worden verweven met die van de spelers. Zo krijgt de overleden man van Oerol-bezoeker Marga een groot platform in het stuk. Als we haar na de voorstelling spreken vertelt ze hoe veel dat met haar deed. Theater als een helend middel, dat moet voor nu het applaus maar vervangen.

Bekijk hier een fragment uit de voorstelling

Op 22 en 23 juni speelt Laura van Dolron Een antwoord op alle vragen in de Stadsschouwburg Amsterdam. Deze voorstelling is vanuit huis te bekijken en is ook gebaseerd op vragen die het publiek vooraf opstuurt. Meer informatie is te vinden op de website van ITA.

Jouw zin is de mijne is onderdeel van Het Imaginaire Eiland.

Het Imaginaire Eiland van Oerol

Vanwege de coronacrisis zit het festivalseizoen voor de komende zomer op slot, waardoor ook de live publieksactiviteiten van Oerol dit jaar niet door kunnen gaan in haar oorspronkelijke vorm. Oerol creëerde daar voor in de plaats Het Imaginaire Eiland; een virtueel eiland waarop alternatieve uitvoeringen van de kunst- en theaterprojecten alsnog bekeken kunnen worden door het publiek. Als bezoeker loop je virtueel over het eiland en brengt Oerol het eilandgevoel naar jouw huiskamer. 

Ga voor meer informatie over Het Imaginaire Eiland en de volledige programmering naar de website van Oerol

Ook op Oerol