Corona maakt de wereld stil. Voor Het Imaginaire Eiland van Oerol nemen Esther Polak en Ivar van Bekkum geluiden op die door de coronacrisis beter hoorbaar worden. Zo brengen ze Terschelling naar de bezoekers toe.

Er zijn haast geen vliegtuigen, het verkeer neemt af en Oerol heeft dit jaar alleen virtuele bezoekers. Nu het eiland stil is, maakt het kunstenaarsstel Esther Polak en Ivar van Bekkum van de gelegenheid gebruik van die relatieve stilte. In Het Geluid Vaart brengen ze de geluiden van het eiland in een serie podcasts naar de bezoekers toe.

Van 15 tot 19 juni opent Oerol haar virtuele deuren naar Het Imaginaire Eiland. Een online platform waarop de kunsten van Oerol alsnog aan het publiek getoond kunnen worden. Voordat Esther en Ivar naar het eiland vertrokken, spraken we hen over wat de coronacrisis met geluid doet.

Beluister het interview hier

Ivar van Bekkum en Esther Polak

Inmiddels hebben Esther Polak en Ivar van Bekkum opnames kunnen maken van een weiland vol meeuwen, een kreek bij afgaand tij, een bosrand en een pier in het wad. Wat niet lukte is om de branding aan twee zijden van het eiland op te nemen: de plek waar ze dat wilden doen is afgesloten vanwege het broedseizoen.

In Philadelphia maakte het kunstenaarsstel de film A Collision of Sorts en de interactieve website 250 Miles, Crossing Philadelphia. Het Geluid Vaart is te beluisteren op Het Imaginaire Eiland.

Het Imaginaire Eiland van Oerol

Vanwege de coronacrisis zit het festivalseizoen voor de komende zomer op slot, waardoor ook de live publieksactiviteiten van Oerol dit jaar niet door kunnen gaan in haar oorspronkelijke vorm. Oerol creëerde daar voor in de plaats Het Imaginaire Eiland; een virtueel eiland waarop alternatieve uitvoeringen van de kunst- en theaterprojecten alsnog bekeken kunnen worden door het publiek. Als bezoeker loop je virtueel over het eiland en brengt Oerol het eilandgevoel naar jouw huiskamer. 

Ga voor meer informatie over Het Imaginaire Eiland en de volledige programmering naar de website van Oerol

Abonneer je op de podcast Het Geluid Vaart

Meer cultuur