Met een burn-out en depressie op de loer besloot René Oskam (32) in 2016 zijn bullshitbaan in het marktonderzoek op te zeggen. Hij gooide het roer om en probeerde met zijn dichtkunst Nederland te veroveren. "Ik had niets te verliezen, want ik was toch al ongelukkig."

Zwemles in een zee van tijd

René Oskam liep vast in het systeem van het werkende leven, hij was ongelukkig met zijn kantoorbaan en wist dat hij iets moest doen om aan deze dagelijkse sleur te ontsnappen. Met een studie psychologie op zak was een nutteloze baan van negen tot vijf niet wat hij voor ogen had. Ook het dagelijks op en neer reizen van Leiden naar Amsterdam brak hem op, dus nam hij ontslag. "Daarmee nam ik een groot risico, want je bent ineens niet meer zeker van een inkomen. Maar ik wist ook, als ik nog langer door zou blijven gaan met wat ik deed, ik doodongelukkig was gebleven."

Tekst gaat verder onder de foto

Het begon allemaal met deze typemachine

"Door Joeri, het broertje van mijn beste vriend Floris, die in 2016 een gastdichter zocht voor zijn blog, kwam ik erachter dat ik schrijven leuk vind en er stiekem ook talent voor heb." Het dichten hielp René destijds ook om de zwarte wolken boven zijn hoofd van zich af te schudden. Maatschappelijke thema's als polarisatie, politiek en dilemma's van millennials, geven hem onder andere inspiratie. Maar ook onderwerpen uit de actualiteit, of juist hele luchtige gesprekken met vrienden neemt hij mee in zijn gedichten. De thema's waar hij over schrijft zijn voor bijna iedereen herkenbaar.

"Wat nog wel leuk is om te vertellen, is dat het gedicht 'Later', waar de video hieronder mee begint, tevens het eerste gedicht is waar ik een financiële vergoeding voor kreeg. Dat maakt het wel extra bijzonder achteraf", laat René nog even weten. Dit gedicht staat ook in zijn eerste dichtbundel 'Zwemles in een zee van tijd', die hij in 2016 vanuit eigen beheer uitgaf.

r.o.

Inmiddels is René erg populair binnen de dichtkunst, met zijn 80.000 volgers op Facebook en bijna 30.000 op Instagram.

Dit is ook interessant