Het einde van het jaar is een moment van terugblikken, zo ook voor ons. Naast corona was 2020 voor ons ook het jaar waarin Peter de Baan voor het laatst acteurs de vloer op stuurde. In dit overzicht blikken we nog één keer terug op het laatste jaar van dit succesvolle programma.

#1. Coronaseks

Dit jaar bestond De Vloer op twintig jaar. In dit jubileumjaar lukt het ons nog net om een paar nieuwe scènes op te nemen, voordat de eerste corona-golf over ons heen dendert. Tijdens één van die opnames spelen Thomas Cammaert en Eva Van der Gucht een stel. Eva is als de dood voor het nieuwe virus, maar Thomas vindt het wel genoeg om alleen in zijn elleboog te niezen. Hoe moet je dan toch een romantische avond hebben?

#2. Zorg

Nadat de eerste golf grotendeels is gaan liggen, krijgen we de ruimte om meer nieuwe scènes op te nemen. Peter de Baan geeft de acteurs als vanouds opdrachten, die vaak akelig dichtbij de actualiteit komen. En zoals altijd zet hij acteurs voor moeilijke levenskeuzes. Moet je bijvoorbeeld als IC-verpleegkundige kiezen voor je werk en dus op de IC corona-patiënten verzorgen? Of moet je kiezen voor je pasgeboren baby en je partner? Een duivels dilemma.

#3. Stem op je favoriete scène

Tijdens het laatste seizoen vragen we jullie wat volgens jullie de allerbeste scène ooit is van De Vloer op. Omdat het lastig kiezen is uit maar liefst vijfhonderd scènes en bijna tweehonderd afleveringen, besluiten we een handje te helpen. We maken een voorselectie, op basis van Peters favorieten, aangevuld met onze eigen favorieten. Het brengt ons tot een lijst van 31 scènes, inclusief een parel uit De Vloer op jr., die we hier nog eens uitlichten. 

Het is een scène met in de hoofdrol Shahine El-Hamus en Nasrdin Dchar. Niet lang na deze scène speelt Shahine voor het eerst mee in de volwassen De Vloer op. 

#4. De absolute publieksfavoriet

Onze oproep was niet aan dovemansoren gericht; jullie stemden massaal. We telden alle stemmen, en kwamen tot een schitterend lijstje. Aan de top van dat lijstje: De Laatste Voorstelling, uit 2006. 

Acteurs Pierre en Gijs zijn tegen de 80 en acteren niet meer. Behalve nog wel eens Shakespeare-teksten oplepelen. Catherine Keyl heeft ze uitgenodigd bij Omroep Max voor een kort optreden. Maar hun geheugen is niet meer wat het was. 

#5. De allerlaatste

Eind augustus is het dan toch echt zo ver. We zenden de allerlaatste aflevering van De Vloer op uit. Een extralange dubbelaflevering, met interview met Saskia Temmink, Stefan de Walle en Gijs Scholten van Aschat. De drie acteurs zijn vanaf het begin betrokken bij het programma. Kijk de aflevering nog eens terug, en lees het afscheidsinterview met regisseur Peter de Baan. 

Kijk meer De Vloer op