Waar op een festival als 'Into The Great Wide Open' 41 procent van de line-up vrouw is, bleef het hiphop-festival 'Woo Hah' onlangs flink achter met slechts vijf vrouwelijke artiesten op een totaal van 68 (6%). Ons jongerenplatform Know Shit deed onderzoek.

'Voor welke artiesten kom je hier,' vraagt presentator Cesar Majorana aan verschillende mensen op het Woo Hah festival, dat vorig weekend werd gehouden in Hilvarenbeek. Hij vraagt dit voor Know Shit - de YouTube-serie van ons jongerenplatform 3FM Tussenuur - aan bezoekers, aan rappers en een talkshow-host en zonder uitzondering noemen ze alleen maar mannen. 

Niet zo gek als je beseft dat van de 68 acts slechts vrouw is. Hoe kan zoiets? Zijn er überhaupt geen vrouwen in hiphop? Zijn de mannen gewoon beter? Hoe zit het? Know Shit zoekt het uit. 

Presentator Cesar Majorana zoekt op Woo Hah naar vrouwelijke artiesten

Gelijkwaardigheid troef

Gelijkwaardigheid in de muziek is, net zoals in vele andere branches, een belangrijk onderwerp. Vandaar dat Tussenuur, toch onderdeel van muziekzender 3FM, ook even navroeg bij de muziekredactie wat hun beleid is hieromtrent. Wat bleek? Van alle nieuwe muziek die wordt toegevoegd aan de playlist van 3FM is vijftig procent vrouw en vijftig procent man. Dat is in ieder geval een begin. 

En als je wil weten waarom de gelijkwaardigheid op een urban festival als Woo Hah zo ver te zoeken is, kun je dat natuurlijk het beste aan de festivaldirecteur zelf vragen, in dit geval Ruud Lemmen. Hij erkent het probleem en beweert dat de beweging heel langzaam gaat, ook omdat hiphop van oudsher een mannenwereld is. En het blijkt bovendien ook niet zo makkelijk om vrouwelijke artiesten te boeken voor je festival. 

Deze vrouw lacht omdat ze geen vrouwelijke artiesten van de line-up kon oplepelen, wat ook niet gek is als slechts 6% van de line-up vrouw is.

Paardenmiddelen geoorloofd?

Ook spreekt Cesar met een van de weinige vrouwelijke artiesten op Woo Hah, dj Jamz Supernova. Zij heeft zeer uitgesproken ideeën over waarom het vooralsnog zo slecht is gesteld met vrouwen in hiphop. Hoewel zij de vijf vrouwelijke artiesten op Woo Hah juist als een goed begin ziet.

Jamz Supernova zou daarom ook voor een vrouwenquotum zijn, simpelweg omdat paardenmiddelen in dit stadium nog geoorloofd zijn. Want als bezoekers zien dat vijftig procent van de line-up vrouw is, dan geeft dat een goed voorbeeld voor de volgende generatie artiesten. 

Cesar interviewt dj Jamz Supernova, een van de vijf vrouwelijke artiesten op Woo Hah

Vrouwen duwen

Ook FunX-dj Ouassima Tajmout erkent het probleem. Bovendien beseft ze dat een urban muziekzender als FunX en zeker zij als vrouwelijke dj van het station een taak heeft om vrouwen voor het voetlicht te brengen. Want als geen ander weet Tajmoet hoe belangrijk een duw in de goede richting is. 

'Ik vind het zeker een van mijn verantwoordelijkheden om vrouwen een push te geven en ze een podium te geven. Tijdens de laatste FunX Music Awards reikten we voor de eerste keer de Artist Of The Year Female uit bijvoorbeeld. Het is zwaar, maar ik heb wel het idee dat de waardering voor vrouwen steeds meer komt. Het gaat minder snel dan hoe het met de mannen gaat, maar we komen er wel.'

Kijk hieronder de video van Know Shit.

Meer 3FM Tussenuur