Ambrien Moeniralam (17) was blij en opgelucht toen haar eindexamen economie erop zat. Economie was niet haar sterkste vak, maar voor haar gevoel ging het goed. Ze pakte haar fiets en reed naar huis toen een wankelende man haar richting op kwam lopen. 'Hey meisje, laat je kutje 's zien', riep hij over straat. Ambrien, destijds vijftien jaar, schrok zich rot en racete zo snel mogelijk naar huis.

Dit was al de tweede of derde keer dat Ambrien te maken kreeg met 'catcalling'. Voor iedereen die niet weet wat dit is: cat calls zijn intimiderende seksuele opmerkingen naar vrouwen of mannen, (meestal) gemaakt door mannen. 

Catcalls verzamelen

Toen Ambrien dit voor het eerst meemaakte, was ze in shock. Ze voelde zich oncomfortabel, verward en zelfs een beetje vies. Het was de eerste maar helaas niet de laatste keer dat ze een catcall naar haar hoofd geslingerd kreeg. Toch is er nu wel iets veranderd; ze maakt er werk van. Met stoepkrijt.

Via Instagram verzamelt Ambrien verschillende catcalls die worden ingezonden door (voornamelijk) vrouwen. Deze vrouwen laten ook weten waar ze deze vrolijke uitspraak mochten ontvangen. Vervolgens gaat Ambrien naar de 'plaats delict' waar ze exact dezelfde tekst op exact dezelfde plek krijt. Het resultaat? Nou, dat komt nogal binnen. Kijk maar:

Dit bericht bekijken op Instagram

πŸ‡³πŸ‡±πŸ‡§πŸ‡ͺ Ik fietste laatst naar een vriendin en stond stil naast het stoplicht. Een man van rond de 45 jaar oud, staat naast me en begint te fluiten. Ik reageerde niet en hij zegt: β€œKom meisje, doe ff geil!” Ik ben 13... πŸ‡¬πŸ‡§πŸ‡ΊπŸ‡Έ Recently I cycled to a friend and stood beside the traffic light. A man around 45 years old is standing next to me and starts whistling. I did not respond and he says: "Come on girl, do horny!" I am 13... ~Anonymous. Catcalling is not okay, somehow it still shocks me everytime I get a submission from someone who is so young. #stopcatcalling #stopstreetharassment #amsterdam #iamsterdam #catcalling #catcallsofams PS: Thank you @heidigita for taking some awesome pictures of me while chalking!❀️

Een bericht gedeeld door Cat Calls of Amsterdam πŸ‡³πŸ‡± (@catcallsofams) op

Bewustwordeing creΓ«ren

Ambriens Instagram-account heeft inmiddels al meer dan zes duizend volgers. Ze liet zich inspireren door de New Yorkse variant: @catcallsofnyc. Met het initiatief hoopt de zeventienjarige strijder meer bewustwording te creëren voor seksuele intimidatie, want catcalling heeft een negatief effect. Vrouwen voelen zich geïntimideerd, terwijl mannen het wegwuiven met: "Ah joh, stel je niet zo aan, is toch een compliment."

Maar een catcall is geen compliment. Het is provocerend en Ambrien wil mensen daar bewust van maken. Het liefst zo vroeg mogelijk. 'Het zou eigenlijk al in de seksuele voorlichting op scholen moeten zitten, want catcalls geven veel vrouwen een negatief gevoel.'

Young Impact Awards 2019

Omdat Ambrien de wereld een stukje beter probeert te maken is ze genomineerd voor een Young Impact Award. 'Het feit dat ik genomineerd ben geeft aan dat er aandacht voor is. Dat mensen het serieus nemen. En dat betekent veel voor me.'

En niet alleen is ze genomineerd, Ambrien won de award in de categorie Creativity. Ze nam het op tegen drie andere genomineerden, namelijk: Jorn Weessies (18 jaar  - zet zich in voor mensen met beginnende dementie) en Lisette & Femke (15 en 16 jaar - organiseren exposities waarbij mensen met psychische problemen hun werk kunnen laten zien).

Kijk hier haar nominatie-video: 

Meer jonge helden