In de korte documentaire 'Razia waxt in niqab' uit Razia haar zorgen over hoe zij als moslim wordt behandeld in India. Morgen wordt tijdens de grootste democratische verkiezingen ooit beslist over haar lot. Vijf vragen hierover.

#1. De grootste verkiezingen ooit? Hoeveel mensen gaan stemmen dan?

Razia, moslima, medewerkster van een schoonheidssalon én de hoofdfiguur in onze nieuwste 2Doc Kort, is één van de 1,35 miljard mensen die in India wonen. Samen met negenhonderd miljoen anderen is zij dit jaar gerechtigd om te stemmen.

Daarmee zijn de Indiase verkiezingen van 2019 de grootste democratische verkiezingen in de geschiedenis van de mensheid. Bij de vorige verkiezingen in 2014 mochten 830 miljoen Indiërs stemmen en was de opkomst 66,4 procent (hoger dan de VS in 2016). Ongeveer 550 miljoen mensen brachten hun stem uit. India is na China - dat in de praktijk geen democratie is - het land met de meeste inwoners ter wereld.

#2. Negenhonderd miljoen mensen? En die stemmen allemaal op één dag?

Nee, dat lukt niet in één dag. Vooral ook omdat India moeite heeft om de miljoen stembureaus te bemannen en beveiligen.

Daarom worden de verkiezingen uitgesmeerd over zes weken. Op zeven dagen - 11 april, 18 april, 23 april, 29 april, 6 mei en 12 mei -  kan er worden gestemd. Op 23 mei worden alle stemmen geteld en diezelfde dag nog wordt de uitslag bekend gemaakt.

Tekst loopt door onder afbeelding

Een Indiase vrouw heeft zojuist gestemd op 11 april 2019 en laat de inktstip op haar vinger zien.

#3. Dus het tellen van de stemmen en de uitslag kan wel op één dag; hoe dan?!

Dat is mogelijk omdat er elektronisch gestemd wordt. Om fraude te voorkomen wordt van elke elektronische stem een papieren kopie uitgeprint. Van twintigduizend willekeurig gekozen stemmachines worden de papieren kopieën nageteld om te controleren of ze overeenkomen met de elektronische stemmen.

Daarnaast krijgt Razia net als alle andere honderden miljoenen Indiërs die stemmen een onwisbare inktstip op haar nagel wanneer ze heeft gestemd. Die stip verdwijnt pas met de komst van een nieuwe nagel. Zo kan niemand dubbel stemmen. 

Een Indiase vrouw laat de inktstip op haar vinger zien. Ze stemde op 11 april 2019.

#4. Wat zijn de belangrijkste thema's van de verkiezingen?

Economie
India heeft de hardst groeiende economie ter wereld, maar de vraag is hoeveel Indiërs daar iets van merken. Razia heeft eigenlijk nog geluk met haar relatief goede baan als schoonheidsspecialist.

De werkloosheid groeit namelijk hard (naar 7,2 procent) en is in 45 jaar nog nooit zo hoog geweest. Een groot probleem in een land waar meer dan de helft van de mensen onder de 25 jaar is. Elk jaar komen 23 miljoen mensen de arbeidsmarkt op. Het is een grote uitdaging voor de nieuwe regering om die allemaal van werk te voorzien. Daarnaast is veel werk onzeker en slecht betaald.

Nationale veiligheid
In februari van dit jaar laaide de spanningen tussen India en Pakistan opnieuw op. Na een zelfmoordaanslag waarbij dertig Indiërs om het leven kwamen, voerde India een luchtaanval uit op een zogenoemd terroristisch kamp op Pakistaans grondgebied. De twee kernmachten zijn al decennia verwikkeld in een ruzie om de regio Kashmir, die ze allebei claimen. 

Deze Indiase vrouwen stemden op 12 mei 2019.

Democratie onder druk
Oppositieleiders claimen dat de huidige regering democratische instituten naar haar hand probeert te zetten. Zo stapte de baas van de Centrale Bank op omdat hij weigerde onder druk van de regering regulering te versoepelen om zo de economie aan te jagen.

Ook zou de onafhankelijke Verkiezingscommissie van India niet optreden tegen overtredingen die onder andere premier Modi zou begaan, zoals het houden van toespraken op een verkiezingsdag en het aanzetten tot haat tegen minderheden.

#5. Welke thema's zijn belangrijk voor Razia?

Boerencrisis
Wanneer Razia haar ouders op het platteland bezoekt, leert ze dat zij het zwaar hebben. Zij zijn niet de enigen, veel boeren in India hebben moeite het hoofd boven water te houden. 

Oorzaak: lage voedselprijzen en hoge kosten voor zaden, mest en pesticiden. Ook de aanhoudende droogte door de klimaatcrisis speelt een rol. Het dreef vele agrariërs de afgelopen jaren tot wanhoop, zo niet zelfmoord. 

Deze Indiase vrouwen stemden op 11 april 2019.

Minderheden in het geding
Razia durft door het expliciete geweld tegen moslims niet meer alleen van huis naar werk te reizen. Ze vreest net als vele andere moslims voor haar toekomst wanneer premier Modi aan de macht blijft. Zijn hindoe-nationalistische BJP-partij lijkt steeds intoleranter te worden tegenover minderheden. 

Zo werden gruwelijke aanslagen op moslims en Dalits (de laagste klasse in het kaste-systeem van India) niet veroordeeld door partijleiders van de BJP. Sommige partijleiders steunden zelfs openlijk sommige daders. 

Ook werd het in 2017 verboden om koeien te slachten voor de handel. En Amit Shah, president van de BJP-partij, noemde illegale moslimimmigranten 'termieten' en 'indringers'. Het aantal hate crimes op moslims is de afgelopen jaren gestegen, zo bleek uit een rapport van Human Rights Watch

Razia is één van de in totaal 172 miljoen moslims die in India leven. De uitslag zal voor een groot deel hun lot bepalen.

'Razia waxt in niqab' wordt uitgezonden om 22:45 op NPO 2 en is daarna online te zien.

Meer 2Doc Kort?