Human besteedt extra aandacht aan het thema eenzaamheid in de maanden augustus en september. In dit overzicht geven we je handvatten en tips om zelf de strijd tegen eenzaamheid bij jezelf of een naaste aan te gaan.

Het ligt er maar aan welk onderzoek je erbij pakt, wat betreft exacte cijfers over eenzaamheid, maar de gemene deler van die onderzoeken is dat eenzaamheid een aanzienlijk probleem is. Kijk je bijvoorbeeld hier, dan wordt gesteld dat zo'n één miljoen Nederlands zich sterk eenzaam voelt en dat één op de drie Nederlanders zich matig eenzaam voelt. 

Mensen die eenzaamheid ervaren, hebben minder sociale relaties dan ze zouden willen. Iemand met veel sociale contacten kan zo bijvoorbeeld nog steeds eenzaam zijn. Bovendien is het niet iets dat je makkelijk aan iemand kan zien.

Dat gemis aan sociale verbinding zorgt voor gevoelens van leegte, angst en verdriet en leidt niet zelden tot psychische en lichamelijke klachten. In dit artikel geven we je een aantal tips om de eenzaamheid te doorbreken, bij jezelf of bij een ander. Doe je mee?

#1. Zoek of word Maatje

Lukt het je niet goed om contact met mensen te leggen, of weet je niet goed hoe? Onze maatschappelijke partner Humanitas kan je koppelen aan een maatje, met wie je op stap kan en leuke dingen kan gaan doen. Je kan bijvoorbeeld gaan wandelen, of winkelen, of naar een museum. En ondertussen praat je lekker over alles wat je bezighoudt. Op die manier kan je maatje je helpen om weer zelf contact te leggen met mensen. 

Natuurlijk kun je je ook aanmelden als maatje, want vrijwilligers zijn bij Humanitas van harte welkom. Deze organisatie zit door het hele land, dus er is altijd een afdeling bij je in de buurt. Hier zie je waar je Humanitas kan vinden. En op de site van de Rijksoverheid vind je voor allerlei verschillende doelgroepen maatjesprojecten.

#2. Doe vrijwilligerswerk

Om met meer mensen in contact te komen kun je ook vrijwilligerswerk gaan doen. Terwijl je lekker bezig bent, raak je makkelijker aan de praat met mensen, en zo kun je nieuwe contacten opbouwen. Bovendien ben je vaak ook nog eens nuttig bezig! Dubbele winst, als je het ons vraagt. Op deze handige site vind je allerlei vacatures voor vrijwilligers op één plek. Denk daarnaast ook eens aan de sport- of buurtvereniging, waar ze vast ook nog wel een handje kunnen gebruiken. 

Still uit In De Leeuwenhoek

#3. Ga bij een vereniging

Eenzaamheid komt niet alleen voor onder ouderen, zoals je misschien dacht. Voor ons jongerenplatform bij 3FM ontdekte EenVandaag  dat 1 op de 4 jongeren ook gevoelens van eenzaamheid ervaart. Sommige initiatieven richten zich dan ook specifiek op jongeren. Join Us is zo'n intiatief, dat zich richt op jongeren tussen de 12 en 25 jaar. Tweewekelijks ontmoet een aantal jongeren elkaar op een leuke plek binnen de gemeente. Gratis. Kijk de video om te zien hoe Niels is geholpen door Join Us.

#4. Mix jong en oud

In Utrecht kampte dit verzorgingstehuis met een overschot aan kamers, terwijl het voor een student knap lastig kan zijn daar aan een kamer te komen. De oplossing ligt voor de hand: studenten plaatsen in het verzorgingstehuis. Zo komt er ook nog eens een zekere portie leven in de brouwerij. We maakten er de film Een nieuwe morgen  over. Kijk de film, en ontdek of de twee werelden versmelten, of keihard in botsing komen, en laat je inspireren. 

#5. Woef/Miauw

Een huisdier kan het gevoel van eenzaamheid sterk verminderen, en maakt dat je zo nu en dan toch echt de deur uit moet (de hond uitlaten, kattenvoer kopen, paardenbloemen voor je konijn plukken). En dan kom je weer mensen tegen. Maar wat als je nu geen huisdier kunt houden? 

Vrijwilligers van Stichting ZorgDier bezoeken mensen die zelf geen huisdier meer kunnen houden. Zij maken hen wekelijks blij met het gezelschap van zo’n ‘aaibaar maatje’. Dat is overigens niet per se een hond of een kat..

#6. Helpen

Alle kleine beetjes helpen. En dat er veel kleine beetjes zijn, zie je op de website WeHelpen.nl. Ruim 13.000 mensen bieden op die pagina hulp aan. Van boodschappen doen tot huishoudelijke hulp, van gezelschap tot tuinieren, klussen en gezellige dingen doen. Het aanbod is enorm, en door het hele land

Zelf wat aan te bieden? Op de site kun je ook reageren op mensen die om hulp vragen. Neem een kijkje, en ga aan de slag!

#7. Praat erover

Wil je liever gewoon een praatje maken in je eigen huis? Er zijn genoeg hulplijnen binnen handbereik. Het enige dat je nodig hebt, is een telefoon of een computer. Je kunt 24 uur per dag, 7 dagen per week contact opnemen met de Luisterlijn. Voor een luisterend oor kun je bellen, met iemand chatten, of met iemand mailen, maar net wat jij prettig vindt. 

Op de site van Eén tegen Eenzaamheid vind je meer luisterende oren. Als je bijvoorbeeld als mantelzorger je hart wilt luchten, of als je wil praten over het verlies van een dierbare kun je naast contact opnemen met de Luisterlijn, ook andere organisaties bereiken. 

#8. Ik wil wat doen

Zelf andere mensen helpen? Topper. Een paar dingen kun je meteen al doen. Nodig je buren bijvoorbeeld eens uit voor een kopje koffie, of bied aan ze te helpen met een klusje. Het gras maaien, of het balkon vegen bijvoorbeeld. Moeten zij nog iets hebben van de supermarkt, als jij toevallig toch gaat? Kun je meteen een praatje maken, en horen hoe het gaat. Iets wat Goede Buren Ada en Wilma in Rotterdam bijvoorbeeld doen. Of begin een eetclubje, net als foodblogger Leonie ter Veld. Of ga naar een zorginstelling in de buurt en vraag of je daar kan helpen, bijvoorbeeld door een wandeling te maken met iemand.