10 september is de Wereld Suïcide Preventie Dag. Op verschillende plekken in het land worden lezingen en bijeenkomsten georganiseerd om over zelfdoding in gesprek te gaan. Suïcide en de preventie ervan ligt ook Human na aan het hart. Daarom hebben we zes verhalen op een rijtje gezet, die we de afgelopen jaren over dit thema maakten.

Praten helpt!

Praten over zelfmoordgedachten helpt en kan anoniem: chat via www.113.nl, bel 113 of bel gratis 0800-0113.

#1. 2Doc: Strohalm

Hoe goed kennen we de mensen om ons heen eigenlijk? Zouden we het merken als een vriend of familielid overweegt om een eind aan zijn leven te maken?

Meer dan een half miljoen Nederlanders denkt jaarlijks langere tijd over zelfmoord. Dat betekent dat we allemaal wel zo iemand kennen. Vaak zonder dat te weten, want praten over  zelfmoordgedachten is taboe. Wat gebeurt er als je wél praat? Bijvoorbeeld met 113Online, de anonieme hulplijn voor suïcidale mensen. De documentaire 'Strohalm', rechts in beeld, gaat in op deze vragen. 

Om meer over de film te weten komen, spraken we regisseur Lian Priemus. Lees dit interview hier. Ook psychiater en hoogleraar Jan Swinkels bekeek de documentaire Strohalm en Human sprak hem hierover. Lees het gesprek met Swinkels hier.

#2. Zelfdoding en economie

In deze uitzending van OBA Live spraken we met hoofdgast René Diekstra over de relatie tussen economische crises en zelfdoding. Welke rol speelt economie in ons leven? Bestaat er zoiets als economische zelfmoord? Is het risico op zelfmoord groter in landen waar het ongewoon is om gene baan te hebben? En is een persoonlijke economische crisis te behandelen? René Diekstra is psycholoog en schrijver van meerdere boeken rondom het thema zelfdoding.

#3. 2Doc: Als je kind er niet meer is

Hoe verwerk je de zelfdoding van je kind? Hoe ga je om met zo’n verschrikkelijke gebeurtenis, met de machteloosheid, het schuldgevoel?  In ‘Als je kind er niet meer is’ volgt regisseur Annelies Heesakkers twee ouderparen die met de totaal onverwachte dood van hun dochters moeten omgaan. 

#4. Zelfmoord in de GGZ

Per dag maken in Nederland gemiddeld vijf mensen een einde aan hun leven. Veertig procent daarvan is onder behandeling van de geestelijke gezondheidszorg (GGZ). Orlando was een van hen.

Al jaren ging het niet goed en in 2016 werd duidelijk dat Orlando niet meer op zichzelf kon wonen. Hij werd opgenomen op 2 november 2016, in een gesloten afdeling van GGZ-instelling Lentis, in Groningen. Een paar maanden later, 20 december, werd Orlando op een open afdeling geplaatst. Hij gaf aan zich niet zijn gemak te voelen en zei dat zijn zelfmoordgedachten sterker werden.

Niet lang daarna vroeg het personeel zich op een avond na het avondeten zich af waar Orlando was. Hij was al anderhalf uur niet gezien. Ze vonden hem dood op zijn kamer.

Zijn ouders dienden een klacht in tegen de instelling. Ze kregen gelijk.

#5. 2Doc: Ik laat je gaan

De zeventwintigjarige Sanne lijdt aan een borderline-persoonlijkheidsstoornis, chronische depressie en slapeloosheid. Na negen jaar intensieve behandeling zonder resultaat heeft ze besloten niet langer te willen leven. Omdat ze niemand wil traumatiseren met haar dood kiest ze voor zelfeuthanasie, een humane manier van zelfdoding. Ze brengt haar vader op de hoogte van haar doodswens om hem de kans te geven afscheid te nemen.

In 'Ik laat je gaan' zien we Sanne in haar laatste weken, waarin ze toeleeft naar de dag waarop ze haar lang gezochte rust zal vinden. Sanne is 24 maart 2014 overleden.

Vier jaar na uitzending van deze documentaire, vroegen we hoe het nu ging met Hubert, de vader van Sanne. Dit lees je hier.

#6. Tussenuur in gesprek over zelfdoding

In deze uitzending van Tussenuur gaat Martine in gesprek met drie interessante gasten. Allereerst is daar psycholoog Navin, die werkt bij 113 Zelfmoordpreventie. In zijn werk bij de hulplijn spreekt hij vaak met jongeren die zich eenzaam voelen en niet weten waar ze naar toe kunnen met hun nare gevoelens. Ruben, de tweede gast, deed in 2018 een poging om zijn leven te beëindigen, die mislukte. De derde gast is Sylvia. Zij werkt bij Humanitas en houdt zich met name bezig met de zorg voor nabestaanden van een zelfdoding.

Praten helpt!

Praten over zelfmoordgedachten helpt en kan anoniem: chat via www.113.nl, bel 113 of bel gratis 0800-0113.

Ook interessant