Journalist en programmamaker Sinan Can wint de ‘Van Praagprijs 2019’. Om de twee jaar reikt het Humanistisch Verbond de prijs uit aan iemand die de samenleving op een vernieuwende wijze ‘medemenselijker’ maakt.

Can zal zijn in prijs in ontvangst nemen tijdens het Mag Het Licht Aan Festival op 7 juli in het Muziekgebouw aan 't IJ in Amsterdam. Hier deelt ook hij een aanmoedigingsprijs uit aan de zeshonderd kinderen die vallen onder het recente Kinderpardon.

De winnaar van de Van Praagprijs kan werkzaam zijn in verschillende gebieden in de samenleving: kunst en cultuur, literatuur, wetenschap, politiek, media, sport en onderwijs.

De persoon moet inspirerend zijn, en zich inzetten voor humane waarden in de samenleving, zoals vrijheid, zelfbeschikking en gelijkwaardigheid. Dit doet de winnaar op een onorthodoxe en vernieuwende manier.

Journalist Sinan Can tijdens de Pride Walk

De jury vindt dat Can aan alle criteria voldoet. ‘Hij is iemand die even jeugdig is in zijn gedrevenheid als gerijpt in zijn oordeel,’ laat de jury weten aan het Humanistisch Verbond. Can zegt blij verrast te zijn met de prijs. Vooral omdat het een maatschappelijke prijs is, en hij van huis uit altijd heeft meegekregen dat het belangrijk is om iets voor de samenleving te betekenen.

Can is vooral bekend van zijn documentaires, onder andere De Arabische Storm, Onze missie in Afghanistan, De verloren kinderen van het Kalifaat en zijn meest recente documentaire: Voorbij de grenzen van Saoedi-Arabië.

De Van Praagprijs is vernoemd naar Jaap van Praag, een van de oprichters van het Humanistisch Verbond. Eerdere winnaars van de prijs waren onder andere Typhoon, Adelheid Roossen, Henk Oosterling en Pieter Winsemius.

De jury bestond dit jaar uit Andrée van Es, Bahram Sadeghi, Daan Roovers, Kris Sloot en Willemien van Aalst.

Klik hier voor meer informatie over het Mag Het Licht Aan Festival.

Voordat je verder leest

Human wil mens en wereld vooruithelpen met een gezonde dosis blikverruiming. Hersenvoer voor doendenkers, mensen die eerst vragen stellen vóór ze zich een mening vormen. En vervolgens ook echt iets doen voor de wereld.

Doe je mee? De wereld heeft mensen nodig.

Word vriend. Voor slechts 1 euro per maand krijg je meer stof tot nadenken.

Samen leven in een mooiere wereld. Dat is ons doel. Samen met jou én 149.999 anderen. Want met 150 duizend vrienden blijft Human als publieke omroep bestaan.

Ook interessant