Hierom bezwijken jongeren onder prestatiedruk

Een podcast over examenstress, prestatiedruk en faalangst

De eindexamens staan weer voor de deur. Voor veel middelbare scholieren een moment van zwoegen en zweten, want de druk om een diploma is hoog! Misschien wel té hoog?

Luister de podcast hier, via  iTunes, de  3FM App, op SoundCloud of in Stitcher.

Veel scholieren lijden onder prestatiedruk en faalangst. Hoe komt dat en is er überhaupt nog wel ruimte om te falen? Presentatrice Antoinette van der Weerdt zoekt het uit in de nieuwe podcast van 3FM Tussenuur, het jongerenplatform van Human.

Van links naar rechts: Rosa-Lin Meijer, Laura Nijdam, Antoinette van der Weerdt en Tessa Strijp

Wie zijn er te gast?

Tessa Strijp is psycholoog bij Praktijk Rood, het expertisecentrum voor Kind en Jeugd. Hier geeft ze faalangsttrainingen, waarbij ze gebruik maakt van cognitieve gedragstherapie. Wat dat precies inhoudt, legt ze bij ons in de studio.

Tussen het leren door, heeft Laura Nijdam tijd gevonden om bij Antoinette aan te schuiven. De VWO-6 eindexamenleerling van het Meander College in Zwolle vertelt hoe zij zich heeft voorbereid op haar eindexamens.

Ook Rosa-Lin Meijer zit bij Antoinette aan tafel. Vorig jaar studeerde ze af aan de Universiteit van Amsterdam in de richtingen sociale psychologie en ontwikkelingspsychologie. Voor de Hanze Hogeschool maakte zij de documentaire DRUK: Stress en burn-outs onder studenten.

Luister de podcast hier, via  iTunes, de  3FM App, op SoundCloud of in Stitcher.

Thema Systeempijn

6 items

Hoe maatschappelijke systemen onze autonomie en verantwoordelijkheid in de waagschaal stellen

Dossier
Recent Toegevoegd

De hormonale man bestaat niet

Atlete Caster Semenya wordt vanwege haar hoge testosteronlevels geclassificeerd als hormonale man. Maar zoiets bestaat überhaupt niet, betoogt sociaalwetenschapper én feminist Linda Duits in haar Brainwash Talk.

6x waarom burn-out niet jouw schuld is

Het is misschien wel één van de grootste plagen van onze werkende levens: burn-outs en stress. Om dit fenomeen beter te begrijpen zetten we 6 artikelen voor je op een rijtje.

Wie zorgt voor de mantelzorger?

Je bent het, je wordt het of je zult het nodig hebben. Mantelzorg. Vroeg of laat krijgen wij er allemaal mee te maken. 4,4 miljoen landgenoten helpen een hulpbehoevende naaste. Een groot deel van hen is overbelast. Want hoe combineer je een drukke baan en een gezin met de zorg voor een ander? Wat mag de overheid wel en niet van ons verwachten? Wat mogen wij van de overheid verwachten? Hoe kan het beter? In deze zevende aflevering van 'De Publieke Tribune' buigen we ons over de vraag: Wie zorgt voor de mantelzorger?

Schulden: Hoe kom je erin terecht en hoe raak je er weer uit?

Hoe kom je in de schulden terecht? Hoe zit de schuldenindustrie in elkaar? En hoe komen we tot efficiëntere en goedkopere oplossingen? Deze vragen bespreken wij in aflevering 3 van 'De Publieke Tribune'.

5G onder de loep: gezondheid

Het 5G-netwerk maakt sneller en stabieler draadloos internet mogelijk, waardoor auto's uit zichzelf rijden en chirurgen op afstand operaties doen. Toch is er ook kritiek, bijvoorbeeld op het gebied van gezondheid en privacy. In dit tweede deel van onze serie wat we moeten weten over de gezondheidseffecten van 5G.