Niek de Jonge (26) overwon drie keer kanker, en nu gaat hij door het leven in een rolstoel, vanwege een dwarslaesie. Dit weerhoudt hem niet om flink uit zijn dak te gaan, op de Zwarte Cross, een festival dat in ieder geval roept inclusief te zijn. Rens Polman van 3FM Know Shit rolde een dagje mee.

Niks is onmogelijk! Dat was het motto van Zwarte Cross dit jaar, het jaarlijkse motorcross- en muziekfestival in Lichtenvoorde, waar tienduizenden feestgangers op afkomen. In hoeverre geldt die slogan ook voor mindervaliden? Want hoe is het eigenlijk om met een beperking naar een festival te gaan? Dat onderzocht presentator Rens Polman van 3FM Know Shit (Human).  

Polman ontmoet de 26-jarige Niek de Jonge, die als geen ander weet hoe het is om met een beperking naar een festival te gaan. Hij heeft drie keer kanker gehad. Het begon met een tumor in zijn hoofd en daarna volgde uitzaaiing in zijn onderrug. De tumor beschadigde zenuwen waardoor hij nu een dwarslaesie heeft en in een rolstoel zit. Samen met mijn vriendin Leanne gaat hij naar de Zwarte Cross. 

Mindervaliden worden op de Zwarte Cross backstage van A naar B gebracht. Know Shit-host Rens Polman rijdt mee

Miva Las Vegas!

'Waarom thuiszitten als je een feestje kunt vieren,' zegt Leanne. Het tekent het optimisme van het stel dat in de afgelopen vier jaar aardig wat klappen te verduren heeft gehad. Maar ze zijn jong en willen ook gewoon plezier maken. Gelukkig voor hen is de Zwarte Cross zeer goed te bezoeken voor mindervaliden. Daar hebben ze bij de organisatie echt een speerpunt van gemaakt. 

Zo slaapt Niek in het Miva Las Vegas, een hotel backstage speciaal voor mindervaliden. Dit hotel was een idee van Barry Hegeman, die vorig jaar kaarten had voor de Zwarte Cross, maar middenin een revalidatieproces zat. Hij kon dus niet naar het festival en besloot toen iets te ondernemen: een hotel voor mindervalide mensen. Hij legde het idee voor aan de organisatie van de Cross en die hadden één antwoord: 'Doen!'

Rens brengt ZC-veteraan Herre met de rolstoeltaxi naar de hoofdingang

Golfkar met aanhanger

Rens ontmoet backstage ook Fokko. Hij is van de zogeheten duwcrew. Zij rijden de hele dag rond op een rolstoeltaxi, een elektrische fiets waar een rolstoel op kan om zo mindervaliden van de parkeerplaats naar de hoofdingang te brengen, zodat zij niet met hun rolstoelbandjes door het mulle zand moeten. 

Tot slot maakt Rens kennis met Johan Kampman van de organisatie, die wel eens de invalidespecialist wordt genoemd, hoewel hij dat zelf een beetje gekke term vindt. Hij rijdt rondt in een golfkarretje waarachter een aanhanger hangt, waarmee rolstoelers van de ene locatie naar de andere worden gebracht. 

En terwijl Niek nog maar eens biertje neemt met Leanne, maakt Rens de balans op of inderdaad niets onmogelijk is op de Zwarte Cross.

Check hieronder de video van Know Shit.

Meer Know Shit