Hanneke Groenteman interviewt Reber Dosky in het radioprogramma Nooit Meer Slapen. Dosky vertelt hoe hij ooit enthousiast en geïnspireerd raakte om documentairemaker te worden.

In de uitzending vertelt hij over zijn Koerdische afkomst, hoe hij vluchtte naar Nederland en over zijn passie voor het maken van films.

'In 2005 ben ik bewust begonnen als documentairemaker. 'Mijn fascinatie voor film ontstond al veel eerder toen ik nog heel jong was. Maar op een gegeven moment dacht ik: "Ik heb de keuze om de bergen in te gaan met een Kalasjnikov om te vechten of ik ga via andere manieren iets doen voor mijn volk." Uiteindelijk heb ik een camera gepakt en ben ik regisseur geworden. Zo is de camera mijn Kalasjnikov geworden en hoop ik dat ik iets kan betekenen voor mijn mensen.'

Hij is inmiddels een veelgeprezen documentairemaker in Nederland. In zijn film Radio Kobani laat hij zien dat je altijd opnieuw kan beginnen, ook als je alles bent kwijtgeraakt. Dat doet hij aan de hand van het verhaal van de jonge Koerdische verslaggeefster Dilovan die na de bevrijdingsstrijd tegen IS een radiostation begint. Tussen de ruïnes van haar stad Kobanî (Syrië) maakt ze de shows en probeert ze te laten zien hoe je altijd hoop moet houden.

Nu is Dosky bezig met een nieuwe film voor Human. Als onderwerp heeft hij gekozen voor de prachtige bergen van Irak. Voor Koerden zijn die bergen heilig. Natuurbeschermer en hoofdpersoon Sadik strijdt in het onherbergzame terrein om de natuur te redden. Dosky gaat met hem mee de bergen in terwijl Sadik de vernietiging van dit gebied in kaart brengt en probeert te herstellen waar hij kan. Volgens Sadik is er namelijk alleen kans op vrede als de balans tussen mens en natuur hersteld is.

 

Luister hier het hele interview met Reber Dosky.