‘Radio Kobanî’ toont het verhaal van de jonge Koerdische verslaggeefster Dilovan. Na de bevrijdingsstrijd tegen IS begint ze in 2014 tussen de ruïnes van haar stad Kobanî (Syrië) een radiostation.

Voor deze uitzending geldt een leeftijdsbeperking (16+) en kan daarom alleen tussen 20:00 uur en 06:00 uur bekeken worden.

De 20-jarige Dilovan trekt erop uit om overlevenden, bevrijders, terugkerende vluchtelingen en muzikanten te interviewen. Haar uitzendingen vormen de rode draad bij de wederopbouw van de stad. Ook voor Dilovan zelf is het een manier om haar trauma’s te verwerken en een nieuw leven op te bouwen. In de studio neemt ze een audio-boodschap op voor het kind dat ze ooit hoopt te hebben.

In Radio Kobanî zien we de strijd, de gruwelijke beelden van het bergen van de lijken uit het puin, de heling van fysieke en mentale wonden en het opbloeien van de liefde. Het geeft een intiem, schokkend en poëtisch beeld van trauma’s en overlevingskunst.

Achtergrond
De Koerdisch-Nederlandse regisseur Reber Dosky was er met zijn camera bij toen Koerdische strijders de grensstad Kobani heroverden op de bezetters van IS. In de winter van 2015 filmde hij hoe de lijken van burgers en vijanden uit de puinhopen werden gehaald. De verbijsterende beelden die hij toen draaide vormen een onderdeel van ‘Radio Kobani’.

Samen met Nina Badoux (camera) en Taco Drijfhout (geluid) maakte Dosky in 2015 de korte film: Sniper of Kobanî’. De Correspondent plaatste de film op zijn site en het werd een succes op festivals wereldwijd. Het camerawerk werd onderscheiden met de Storimans-Prijs 2016 (De Tegel).

Tijdens zijn reizen ontmoet Reber Dosky de jonge Koerdische verslaggeefster Dilovan Kîko. Zij is 20 en vastbesloten om in de ruïnes van haar stad, waar letterlijk geen huis meer overeind staat, een radiostation te beginnen. Hij besluit van dit proces, en van het persoonlijke verhaal van Dilovan, een documentaire te maken.

Beste Nederlandse documentaire
Radio Kobani heeft de Beeld en Geluid IDFA Award for Dutch Documentary 2016 voor beste Nederlandse documentaire gewonnen. Aan de prijs is een geldbedrag van 7500 euro verbonden. De jury prees de cinematografische vaardigheden van Dosky en het sterke verhaal. De film ''ontwikkelt zich van een sci-fi nachtmerrie tot een opbeurend verhaal over verzet, gratie en de kracht van het leven''.

'Radio Kobanî' is een coproductie van Jos de Putter/Dieptescherpte BV met Human.