Eenzaamheid in een grote stad als Rotterdam en censuur op hiphop in de snelst groeiende stad van China, dat zijn de thema's van twee Human films die op het Internationaal Documentaire Festival Amsterdam (IDFA) in première gaan.

Goede Buren

Wanneer de Rotterdamse inwoner Bep de Bruin, na 10 jaar dood in huis wordt gevonden, zonder dat iemand haar heeft gemist, is de stad in shock. Hoe kon dit gebeuren? Ada (59) en haar beste vriendin Wilma (70) zijn vrijwilligers voor de lokale campagne tegen eenzaamheid, die de gemeente organiseert. Samen gaan ze van deur tot deur, op zoek naar eenzame mensen die hulp kunnen gebruiken.

Na hun huisbezoek blijven we achter bij twee van hen; Jan (81) en Tilly (85). Jan heeft zeven jaar nauwelijks zijn huis heeft verlaten. Tilly is een sterke en koppige vrouw, die elk aanbod van ondersteuning weigert. We zijn getuige van hun dagelijkse leven, hun angst om hun zelfstandigheid en waardigheid te verliezen, maar ook de soms indrukwekkende manier waarop ze met hun eenzaamheid omgaan. 

Goede Buren is een documentaire over burgerschap, samenleven, eenzaamheid en ouder worden: een urgent en complex sociaal-maatschappelijke thema, dat uitnodigt tot discussie en vragen. Wie zal er later voor mij zorgen? En wat doe ik zelf eigenlijk voor mijn buren?  

Goede Buren gaat op 17 november tijdens het IDFA in première. De film van regisseur Stella van Voorst van Beest is geselecteerd voor de Dutch Documentary Competition, IDFA 2018 

Goede Buren [IDFA TRAILER] from Cinema Delicatessen on Vimeo.

Trapped in the City of a Thousand Mountains

In de metropool Chongqing proberen rappers uit te vinden wat wel en niet kan nu er nieuwe censuur is uitgevaardigd, die iedere vorm van improvisatie verbiedt. Zangeres Lady Duck leidt ons rond in de hiphop-wereld en bijbehorende undergroundcultuur van haar stad. 

Trapped in the City of a Thousand Mountains gaat op 16 november tijdens het IDFA in première. De film van regisseur David Verbeek is geselecteerd voor de IDFA Competition for Short Documentaries.

Trapped In The City Of A Thousand Mountains maakt deel uit van 2Doc Kort, een serie korte actuele documentaires van Human en Deep Focus Webdocs voor NPO 2, NPO 2 Extra en NPO Start.