5 vragen over Arnhem voor Vluchtelingen

Het leverde hartverwarmende reacties op: vrijwilligersgroep Arnhem voor Vluchtelingen zette een buddyproject op om vriendschappen te creëren tussen vluchtelingen en Arnhemmers. Is het project geslaagd? We blikken terug met Zohal Rezaie.

Het buddyproject duurde 4 maanden en is inmiddels afgelopen. Heeft het gewerkt?

We zien bij zeker wat koppels dat het werkt en dat ze ook zonder onze hulp vrienden blijven. Natuurlijk zijn er ook koppels die het niet hebben volgehouden. Omdat sommige vluchtelingen gingen verhuizen, de taal een te grote barrière bleef of gewoon omdat het niet voldoende klikte. Dat is niet erg, een vriendschap moet je niet forceren. Het is net als wanneer je iemand tegenkomt in de sportschool en een paar keer wat gaat drinken: als het klikt, word je vrienden. Anders niet. Al met al zijn er veel mooie contacten gelegd. Voor korte en lange duur. Daar zijn we erg blij mee.

Heb je het idee dat de meeste vluchtelingen een fijn leven in Arnhem hebben?

Absoluut, hier twijfel ik geen seconde aan. Ik zie veel vluchtelingen die in Arnhem zijn neergestreken en niet meer zijn weg te slaan. Ze voelen zich hier thuis, hebben een netwerk opgebouwd en willen niets liever dan echte Arnhemmers worden. Dat is zeker door de betrokkenheid van de Arnhemmers zelf. Ik ben eigenlijk wel echt trots op mijn stad.

Waar is Arnhem voor Vluchtelingen op dit moment mee bezig?

Zoveel toekomstplannen! We zijn momenteel bezig met het volgende buddyproject waarbij we opnieuw burgers koppelen aan de jonge vluchtelingen. De eerste informatie-avond is geweest en we werden verrast door de hoge opkomst: een volle zaal! Daarnaast doen we nog een ander gaaf project: Aan de Slag. We koppelen vluchtelingen aan vrijwilligersklussen in de gemeente, waardoor ze zich nuttig en waardevol voelen. Verder ben ik niet veel uren meer werkzaam bij de Stichting door mijn drukke werkleven.

Wat zou je nog willen bereiken?

Het gaat er nu om dat de dingen die we doen gestructureerd blijven gebeuren. Ook zouden vluchtelingen niet van opvang naar opvang moeten reizen. Op één plek kunnen ze een netwerk beginnen en iets opbouwen. Waar ze opgevangen worden, moeten ze ook een huis krijgen. Zo kunnen ze vanaf het eerste moment hun nieuwe leven starten.

Daarnaast moeten er genoeg dagelijkse bezigheden zijn. Zo voelen vluchtelingen zich nuttig en blijven ze niet alleen maar in hun kamer. Het gaat om contact met de buitenwereld. Er is genoeg vrijwilligerswerk dat vluchtelingen prima kunnen én willen doen.

Is Arnhem een voorloper?

We zijn trots op de dingen die we in Arnhem hebben bereikt. Voor de andere steden kan ik alleen maar hetzelfde hopen. Ik hoor steeds vaker dat het de goede kant op gaat, maar we moeten scherp blijven. En vooral: onszelf inzetten vanuit een goed hart.

Vrijwilligers gezocht voor het We doen het zelf wel Festival

Wil je ons helpen?
Denk jij: ‘Een festival organiseren over de participatiesamenleving, dat doe ik zelf wel!’ Dan zijn we op zoek naar jou. Om alles gesmeerd te laten verlopen, kunnen we niet zonder de hulp van vrijwilligers. Pas samen met jou kunnen we het festival tot een groot succes maken!

Kijk hier hoe je jezelf kan aanmelden als vrijwilliger.

Lees meer over actieve burgers

6 items

De handen uit de mouwen, zelf bijdragen aan een betere wereld

Dossier
Recent Toegevoegd

Bas Timmer houdt daklozen wereldwijd warm

Bas Timmer steekt zijn handen uit de mouwen. Of eigenlijk in de mouwen, want hij maakt warme kleding voor daklozen. In Nederland heeft zijn stichting Sheltersuit in vier jaar tijd al zesduizend pakken, de 'sheltersuits', geproduceerd. Nu probeert Timmer het ook in New York.

'Holwerd aan Zee' ligt op koers

Een zeedijk doorbreken zodat het Friese Holwerd weer in verbinding staat met de Waddenzee. Volgens de initiatiefnemers van het bizarre plan zijn ze op de goede weg, en hebben ze naar verwachting eind dit jaar de benodigde zestig miljoen euro verzameld. En dat is nog maar fase één.

Waarom Jetta Klijnsma dol is op Supervrijwilligers

Ergens halverwege Beilen en Emmen ligt het jongste dorp van Drenthe: Witteveen, est. 1926. Een bedrijvig dorpje, met een uitzonderlijk hoog aantal zzp’ers. Het dorp ontving vorig jaar een Europese prijs voor dorpsvernieuwing, nadat het een jaar eerder al de Nederlandse equivalent van deze prijs won. Afgelopen weekend was heel Nederland welkom om te zien hoe ze dat voor elkaar kregen.

Deze dorpsraad dwingt de provincie Noord-Holland tot actie

Een drukke provinciale weg splijt al decennia lang het kleine Broek in Waterland in tweeën. Nu zien burgers uit het dorp hun kans om die historische fout uit te wissen.

Tegel eruit, plantje erin: de stad kan veel groener

Grijze tegels in de achtertuin: geen onderhoud, wel zo makkelijk. Wrik ze er toch maar uit, en vervang ze met een plantje. De natuur zal je dankbaar zijn.