Medialogica is niet langer alleen te volgen op televisie, maar heeft sinds kort ook een onderwijsprogramma: Medialogica In De Klas. Dat leidde tot discussie in de landelijke media. Want hoe gevaarlijk zijn complottheorieën nu eigenlijk?

Tupac zou niet dood zijn, maar ontvoerd naar een onbewoond eiland, en de aanslagen op 9/11 zouden het werk van de Verenigde Staten zelf zijn. Complottheorieen zijn van alle tijden. Dat ook journalisten wantrouwd worden, ontdekte hoofdredacteur van Medialogica Marc Josten tijdens een gastcollege Medialogica In De Klas aan de Hoge School van Amsterdam (HvA), waar een studente opmerkte dat ze hem moeilijk kon geloven. Als journalist maakte hij tenslotte deel uit van een selecte groep die de wereld beheerst, legde ze uit.

Asis Aynan, docent aan de HvA, vangt dat soort complotdenken wel vaker op in de wandelgangen van de onderwijsinstelling en reageert laconiek. ‘Het is meestal een combinatie van wantrouwen jegens instituties en een gebrek aan kennis en informatie, waar het ene mettertijd afneemt omdat ze gaan werken bij instanties en zien dat er geen occulte machete zijn, en het andere toeneemt door levenservaring en studie,’ schrijft hij in Trouw.

Maar dat is te makkelijk gedacht, reageert journalist Johan van de Beek in De Limburger. ‘Volgens Aynan neemt het geloof in complotten af naarmate mensen meer kennis en informatie krijgen. Ik heb daar mijn twijfels over. Voor die kennis en informatie moet je niet alleen open staan, je moet ook getraind worden in het ontwarren van feiten en fictie. Belangrijker nog is dat je geen angst voor kennis hebt.’

Hoe denken jullie over complottheorieën? Discussieer mee op onze Facebookpagina en op Twitter.  

Wil je dat bij Medialogica bij jou in de klas komt? Aanmelden kan hier