Op het prestigieuze Franse filmfestival FIPA in Biarritz heeft de documentaire Burden of Peace de ‘Prix des Jeunes Européens’ in de wacht gesleept.

De film schetst een intiem portret van de eerste vrouwelijke Guatemalteekse hoofdaanklager Claudia Paz y Paz. Regisseur Joey Boink en promovendus Sander Wirken volgden haar gedurende de vier jaar waarin ze strijdt tegen corruptie, drugsbendes en straffeloosheid in een van de meest gewelddadige landen ter wereld.

Paz y Paz schrijft wereldgeschiedenis als zij oud-dictator Efraín Ríos Montt laat voorkomen en de rechtbank hem veroordeelt voor genocide. Onder haar leiding werden tien keer zoveel moorden opgelost als in voorgaande jaren. Claudia Paz y Paz werd in 2013 genomineerd voor de Nobelprijs voor Vrede.

De FIPA jury, die bestond uit studenten uit 13 Europese landen, bewonderde de film om zijn unieke toegang tot een inspirerende vrouw die ten koste van haar veiligheid en privéleven strijdt voor gerechtigheid in haar land.

Op het FIPA festival waren 147 fictie films, documentaires, series, reportages en animatiefilms te zien. Andere Nederlandse deelnemers waren Satudara – One Blood (Joost van der Valk), Groenland (Thomas Kaan) en De dorpelingen van Damocles (Wouter Massink).

Burden of Peace is na zijn wereldpremière tijdens het Movies That Matter Festival vertoond op 32 festivals wereldwijd, won al prijzen in Brussel, Bratislava en Wenen en werd genomineerd voor een Gouden Kalf in de categorie beste lange documentaire.

De film is geproduceerd door Framewerk met steun van o.a. Omroep Human, het Filmfonds en 430 Crowdfunders.