Feminisme is oorspronkelijk ontstaan om te streven naar gelijke rechten tussen mannen en vrouwen. Inmiddels is deze strijd uitgegroeid tot zoveel meer. Paradoxaal genoeg is er ook veel verzet tegen feminisme en zijn er nog veel mensen die zich liever niet feminist noemen. Daarom maakt HUMAN een vierdelige webserie voor NPO 3 over deze vierde golf feminisme.

Cathelijne Blok

Milou Deelen

Het initiatief voor deze serie lag bij Cathelijne Blok (TittyMag) en Milou Deelen (journalist) die op hun eigen manier feminisme uitdragen en toegankelijk maken. In alle artikelen, podcasts en protestmarsen misten zij nog een visueel document over de zogeheten vierde golf feministen.
Samen met Human vonden zij de ideale regisseur voor het maken van een docuserie over feminisme in Valerie Bisscheroux, regisseur van twee succesvolle seizoenen van de dramaserie Anne+. Bisscheroux heeft een intrinsieke motivatie om vanuit haar positie als witte queer vrouw feminisme op een genuanceerde manier naar een groot publiek brengen. In fictie en nu voor het eerst ook in een documentaireserie.

Tekst loopt door onder afbeeldingen

Quinty Misiedjan

Hajar Fallah

Mira Thompson

Gelijkwaardigheid

Feminisme gaat niet alleen over rechten van vrouwen. Het gaat over gelijkwaardigheid, ongeacht gender. Feminisme is de overtuiging dat je gender je keuzes en kansen niet zou moeten beperken. En dat geldt net zo goed voor vrouwen als voor mannen, LGBTQ+’ers, mensen van kleur, mensen met een beperking, alle mensen. Om de veelzijdigheid en diversiteit van de huidige feministische beweging voor het voetlicht te brengen, vertellen verschillende personages vanuit hun eigen belevingswereld. Ze geven antwoord op vragen over het imago en de stem van feministen, voor welke rechten zij op hun eigen manier vechten en delen ze hoe je met feminisme bezig kunt zijn. In die zin wordt de gelaagdheid van de huidige feministische beweging in beeld gebracht. 

Tekst loopt door onder afbeeldingen

Pepijn Lanen

Sioejeng Tsao

Naomie Pieter

Om het intersectionele karakter van de feministenbeweging te laten zien, is zorgvuldig nagedacht over de hoofdfiguren in de serie. Uiteraard zijn initiatiefnemers Cathelijne Blok en Milou Deelen te zien. Daarnaast YouTuber Quinty Misiedjan (@quinsding), Hajar Fallah van WOMEN Inc, zangeres Mira Thompson, Pepijn Lanen (Faberyayo), kunstenaar/activist Sioejeng Tsao, Naomie Pieter (Black Queer & Trans Resistance Nederland), Ambrien Moeniralam van Insta-account Catcalls of Amsterdam, jongerenwerker Daryll Landbrug en drag performer Loena Maas. Voor de nodige comic relief is de hulp ingeroepen van Club Lam, een all-female collectief dat zich inzet voor meer vrouwelijk perspectief in uitvoerende kunst. Voor Het F-woord verzorgen zij komische sketches die in de serie zijn verweven. 

Ambriem Moeniralam

Daryll Landbrug

Loena Maas