Imago

Aflevering 1

In de eerste aflevering van Het F-woord bespreken de makers het imago van het feminisme. Er zijn nog altijd veel vooroordelen over mensen die zichzelf feminist noemen. Ze zouden altijd boos zijn, alleen maar in tuinbroeken rondlopen en hun okselhaar laten staan. Feministen krijgen vaak de reactie: "Is het feminisme niet al lang ‘klaar’? In Nederland zijn mannen en vrouwen toch al lang gelijk?"

Maar waar komt dat imago vandaan? En klopt het wel? Is het feminisme inderdaad klaar of zijn er nog een paar slagen te slaan? En voor wie is het feminisme eigenlijk? Alleen voor vrouwen of ook voor andere mensen? Kunnen mannen ook feministen zijn?

Stem

Aflevering 2 - 14 augustus, 15:00

In de tweede aflevering van Het F-woord gaat het gesprek over stem: hoe laten feministen zich horen? Is er ruimte voor hun stem? En wordt er geluisterd als ze praten? Zo is het moeilijker voor vrouwen om een podium te claimen. Vaak worden vrouwen dan ook niet op hun boodschap, maar op hun voorkomen en presentatie beoordeeld. In plaats van te luisteren naar wat ze te zeggen hebben, richten mensen zich vaak op hoe het gezegd wordt. 

"Je boodschap is wel goed, maar waarom zeg je het zo boos?" "Haar stem is niet fijn om naar te luisteren," of: "Ze kijkt zo bitchy." Een groot onderdeel van feminisme is dus de strijd om überhaupt gehoord te worden.

Over de vele gezichten van feminisme

Human onderzoekt de gelaagdheid van de vierde golf feministen
Feminisme is actueel, het wordt zelfs een hype genoemd, maar er staan ook 20.000 mensen op de Dam tijdens de Women's March. T-shirts, talkshows, Instagram-accounts en hashtags, artikelen, popsongs, YouTube-kanalen, boeken en een wildgroei aan podcasts zijn er over het onderwerp. In de webserie Het F-woord van Human, wordt met een tiental mensen uit de beweging hierover gesproken. Waar komt die dualiteit rondom feminisme vandaan? Welke strijd wordt anno 2020 geleverd om gehoord te worden? Waar wordt allemaal om gestreden en waarom? Hoe kun jij op joúw manier feminist zijn?

Lees verder →