David Hume (1711 – 1776)

Op zijn 28e schreef David Hume het boek 'A Treatise of Human Nature'. Het wordt volkomen genegeerd. Inmiddels geldt het als één van de belangrijkste filosofische studies.

Durf te Denken

Het traktaat is een aanval op elke vorm van speculeren of gissen. Het belangrijkste inzicht van Hume luidt dat de menselijke natuur de grond vormt van alle kennis. Een uitspraak over hoe de wereld in elkaar zit, of over het bestaan van God, zegt vooral iets over hoe wij zelf in elkaar zitten.

De rede is een slaaf van onze hartstochten. Begeerten en emoties zijn vaak allesbepalend, die moeten we dus onderzoeken. We kunnen bijvoorbeeld allerlei abstracte theorieën ontwikkelen, maar kijk liever naar de praktijk, zegt Hume.  Dan zien we hoe de mens een natuurlijke neiging en heeft om zich goedwillend te gedragen. Hume keert zich af van de populaire opvatting dat de mens in wezen egoïstisch is.

Hume schreef veel over religie, hij probeert, als een antropoloog, te ontdekken waar de natuurlijke behoefte aan religie vandaan komt. Bijvoorbeeld uit angst voor het onbekende.

Tv-college door Ton Vink

Dr. Ton Vink (1953) is schrijver en filosoof. Hij studeerde filosofie, psychologie, godsdienstwetenschappen en geschiedenis en promoveerde in de filosofie.

Hij is praktijkvoerend filosoof en lid van de VFP (Vereniging voor Filosofische Praktijk). Hij werkt als counselor samen met Stichting De Einder en verzorgt als docent cursussen aan diverse HOVO-instellingen. Hij is (eind)redacteur van het tijdschrift 'Filosofie & Praktijk'.